wrapper

У организацији заједнице матичних библиотека Србије и Народне библиотеке Радоје Домановић данас је у Народном позоришту у Лесковцу одржан 15. стручно-научни скуп заједнице матичних библиотека Србије под називом Библионет 2021. са темом „Библиотека од куће: изазови и могућности организације библиотечких услуга током пандемије“.

Како је на скупу речено, Библионет је научна и стручна годишња манифестација из области библиотечко-информационе делатности чија је мисија промоција делатности матичних и других библиотека Србије, као и афирмација научно-истраживачког и стручног рада у библиотечко-информационој делатности.

У име организатора данас се обрадила директорка Народне библиотеке Радоје Домановић, Весна Илић, i рекла да запослени у овој установи нису посустали услед пандемије корона вируса, када су вредно радили на изради визира ни достави књига грађанима који нису били у могућности да напуштају своје домове

„Фокус наше Библиотеке усмерен је на савремено библиотекарство, што нам је умногоме помогло током периода карантина, када је контакт са корисницима био ограничен, а организација јавних догађаја у простору немогућа. Савремено библиотекарство у Лесковцу подразумева електронску позајмицу књига у свим одељењима Библиотеке, еЧитаоницу са 8 рачунара за све кориснике, континуирану дигитализацију старе и ретке књиге, као и развијене платформе за управљање и презентацију дигиталне грађе, припрему и објављивање аудио књига, као и програм подршке писцима за дигитално издаваштво, „3D Lab“ са три 3Д штампача и 3Д скенером, графичким таблама и могућност изнајмљивања читача за електорнске књиге“– казала је Илићева.

На скупу је говорио и Владимир Пиштало, в.д. управника Народне библиотеке Србије и председник Управног одбора Заједнице матичних библиотека Србије и рекао да му је драго што се скуп одржава у Лесковцу, граду дивних људи:

„Библиотека је, слободно се може рећи, центар свакога града. Библиотеке су ризнице сећања, и један од начина да живот потпуно не нестане је да се задржи у библиотекама које човеку помажу да мисли, истраживачима да нађу чињенице које им требају, помажу младим људима да нађу себе.“

У име домаћина данас се обратио и градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић, пожелео добродошлицу у Лесковац, пожелео успешан рад учесницима и казао:

„Култура града Лесковца и њен развој уско су повезани са развојем лесковачке библиотеке. Народна библиотека „Радоје Домановић“ је 2019. године прославила значајан јубилеј – 140 година од настанка прве Читаонице у Лесковцу. За свој допринос у раду и развоју града добила је Октобарску награду. Ова установа се својим радом и свесрдним ангажовањем изборила за важно место у библиотечкој заједници савремених библиотека у Републици Србији. Зато ће град наставити да подржава успешан рад Библиотеке у напорима да иде у корак са временом и техничко-технолошким развитком, али да остане оно што јесте – светионик културе и знања, који, уз велику помоћ прошлих генерација, осветљава пут новим генерацијама. На крају свог обраћања градоначелник је истакао да му је драго што су лесковачка библиотека и граг домаћини овог значајног скупа и подсетио да је Лесковац побратим са општином Врачар где се налази Народна библиотека Србије и храм Светог Саве уз жељу за добром будућом сарадњом.

Данас је на скупу додељена и награда Ђура Даничић за допринoс развоју библиотекарства и културе у целини. Награда се додељује од 2009. године појединцима за укупан допринос развоју библиотечко-информационе делатности и културе у Републици Србији, у част знаменитог српског писца, филолога, преводиоца, културног радника и некадашњег управника Народне библиотеке Србије. Награда је припала Соњи Шуковић, директорки Народне библиотеке у Нишу и Селимиру Радуловићу, управнику Матице српске.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија