wrapper

Данас је у сали Народног позоришта одржана свечана седница поводом обележавања Дана ослобођења града Лесковца у Другом светском рату.

Седамдесетседмогодишњица овог значајног догађаја за Лесковац обележена је и Свечаном академијом са пригодним програмом у оквиру којег је наступио вокални састав „Либеро“, глумци и директор Народног позоришта, Драган Божа Марјановић, Филип Радивојевић, Иван Јанковић, Петра Димитријевић Мина Цоцић и Маја Јанковић, уз пратњу ученице Музичке школе Љубице Живковић која је отпевала химну „Боже правде“.

Свечану седницу отворио је председседник Скупштине Града Лесковца, мр Александар Ђуровић поздравивши све присутне и упутивши честитке овогодишњим добитницима награда и позвао градоначелника Лесковца, др сци. мед. Горана Цветановића да се обрати скупу.

Градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић је на почетку свог излагања истакао следеће:

„Наши суграђани имају много разлога да буду поносни на свој град. Могу бити поносни на наслеђе које су нам оставили наши преци. Управо у њихову част славимо Дан града Лесковца и сећамо се њих који су бранили и чували своје родно место и отаџбину. Могу бити поносни и на све оно што Лесковац данас јесте. Он је град свих својих становника због чије добробити ми, као руководиоци града, свакодневно и посвећено радимо како би услови живота били бољи, а град лепши и уређенији. Лесковац има специфичан дух који морамо гајити и развијати. На свима нама је да волимо овај град и пружимо му најбоље од нас, како би нам се најбоље од њега вратило. Свака година руковођења овим дивним, за нас великим градом је допринела бољитку, просперитету и добробити свих Лесковчанки и Лесковчана. Тим који руководи градом, уз велику подршку председника Републике Србије господина Александра Вучића и читаве Владе, сву своју енергију и знање улаже да оствари наведено.“

Говорио је и о развоју привредног сектора у Лесковцу:

„Императив приликом преузимања одговорности био је отварање нових радних места. Тај циљ је у великој мери испуњен, те је данас, на евиденцији Националне службе за запошљавање Лесковац број од 13.206 особа, у односу на крај 2012. када је било 22.812 људи. То значи да се број незапослених смањио за 9.606.

Велики допринос овом позитивном тренду дала је компанија Аптив, један од овогодишњих добитника Октобарске награде нашег града. Од почетног улагања у износу од 25 милиона евра и предвиђеног запошљавања 2000 радника, Аптив је у Зеленој зони уложио преко 55 милиона евра и сада већ запослио преко 5100 радника. На локацији Зелена зона, која је покренута управо за време нашег руковођења градом, ускоро, односно фебруара 2022. нас очекује отварање погона турске компаније Еренли са улагањем од 16,6 милина евра и запослењем преко 338 радника. Поред страних инвеститора своја средства у овај део града улаже и локални предузетник Статовац,“ – и додао да су реконструисани симбoли Лесковца – на месту мотела Атина сада се налази Аква парк са улагањем од 2 милиона евра, затим некадашњи хотел Београд, сада хотел Лесковац са 7 милиона евра, као и Сајам који 20 година није био у функцији, и који ће у четвртак бити и званично отворен.

„Још једна важна компанија се овог октобра нашла међу награђенима – Аутостоп. Иако није велика као Аптив или Јура по броју запослених радника, ова компанија се издвојила својим односом према запосленима. Руководство Аутостопа је за децу својих запослених обезбедило потпуно бесплатни боравак у савременом вртићу. Планирају и производњу мобилних контејнерских система за пречишћавање вода, како из производних процеса, тако и из канализационих система, као и пуштање у рад соларне електране за сопствене потребе, као допринос очувању животне околине,“ – рекао је градоначелник Цветановић.

Говорећи о важним инфраструктурним пројектима, градоначелник Цветановић казао је следеће:

„Завршили смо и велики део важног пројекта, Управљање отпадним водама на територији града Лесковца. Изградњу колектора успели смо да завршимо после много муке и проблема са старим колектором где је било уложено неколико милиона евра и где је од 5150 метара, само 10 посто било у функцији и зато су и данас предложени кандидати за Октобарску награду управо Будимир Стојиљковић и Маја Милошевић Милојић, зато што су успели да смогну снаге, знање и енергију да реше поново имовинско-правне односе, и колектор од 5150 метара буде у потпуности у функцији, као и Постројење за пречишћавање отпадних вода, где је 10,4 милиона евра уложила Европска унија, где је Влада Републике Србије уложила 497,7 милиона у другу фазу – Линију муља, и на крају, оно што нас очекује, то је ОРИО пројекат, вредан 8 милиона евра да 16 насељених места добију канализацију.

Градоначелник Цветановић поменуо је и важан пројекат који предстоји:

„Још један велики пројекат који ће бити реализован у сарадњи са Министарством грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, је санација Сарајевског моста. Симбол страдања за време НАТО бомбардовања, бомбардовања наших студената, наших омладинаца, наших људи и наших суграђана и сигуран сам да ће део новца који ће ићи на осветљење моста учинити да постане мост сећања, мост слободе, али и мост који ће нас подсећати на жртве, а биће, ако не и боље осветљен него мост Врла у Владичином Хану. Једна велика инвестиција, и мислим да ћемо то завршити до краја идуће године.“

„Поред свих епитета које Лесковац носи, најпоноснији смо што смо град младих и што се њиховим успесима сва улагања у образовање вишеструко враћају. Ове године, на дан Светог Саве, наградили смо 278 младих са скоро 9 милиона динара, јутрос њих 150 са преко 4 милиона динара, док је од 2013. када је започет овај процес, награђено 3750 најуспешнијих младих Лесковчана са преко 113 милиона динара, скоро милион евра. Ове године смо реализовали наградну екскурзију. Србијом је путовало 70 Вуковаца и за ово наградно путовање ове године је издвојено 3 милиона, а од почетка реализације пројекта 21 милион динара. Младе подржавамо и кроз бројне пројекте. Један од њих је Активирај се. За ту намену смо до сада издвојили средства у износу од 7,2 милиона динара, подржали преко 80 пројеката у којима је учествовало преко 4000 младих,“ – истакао је градоначелник говорећи о младима у Лесковцу.

Градоначелник Цветановић поменуо је и верске објекте и улагање у њих:

„Народ који не чува своју прошлост и специфичност, не може се надати доброј будућности. Православље и наша вера су нам вековима уназад, кроз многе недаће и ратове пружили и наду да опстанемо. Зато негујемо верске објекте, те споменике српства који су нам увек давали снагу да одржимо наш дух. Са поносом говоримо о обнови Јашуњских манастира, бисера православља на обронцима Бабичке горе, изградњу храма Светог Симеона у Дубочици, одржавање цркава, у шта смо уложили преко 40 милиона динара. Пројекат који тренутно спроводимо у оквиру програма Санације и адаптације верских и културних објеката у циљу развоја верског туризма су подополагачки радови у храму у Дубочици. Уговорена вредност поменутих радова, изведених преко 70%, је 8,3 милиона динара.“

Своје излагање, градоначелник Цветановић завршио је речима:

„Хвала вам што сте саслушали моје данашње излагање, захваљујем свима вама који сте данас са нама и што сте својим присуством увеличали овај празник. Наш рад и дела, одлуке, планови и резултати су увек били транспарентни и доступни свим нашим суграђанима. Оваквим излагањима желимо да покажемо да наше речи нису празне, јер их увек поткрепљујемо делима.

Однос града, његових руководилаца и становника у Лесковцу је такав да се сваки уложени труд, онај минимални за неговање цвета посађеног у жардињери у центру града, до оног усмереног ка реализацији капиталних пројеката попут реконструкције зграде болнице, великих саобраћајница путног крвотока локалне самоуправе или изградње стадиона, темељи искључиво на постизању бољих живота свих наших суграђана. Желимо да свим нашим суграђанима ставимо до знања да у свом родном граду имају ослонац, да знају да могу да се запосле, да приуште себи дом, да подижу и образују своју децу, да воде рачуна о својим родитељима и да заједно са нама граде бољи, лепши и развијенији Лесковац.

Захваљујем се установама, предузећима и удружењима, свим академицима, професорима и лекарима, научницима, спортистима и музичарима који квалитетом свог рада превазилазе величину нашег града, као и онима који више нису међу нама, а задужили су нас. Хвала свим предузетницима и привредницима на свим инвестицијама. Заједно ћемо наставити да радимо и стварамо Лесковац по мери грађана."

Драги суграђани, срећан вам данашњи празник! Чувајте Лесковац увек у срцу, јер Лесковац то заслужује! Живео Лесковац, живела Србија!“

Седам деценија и седам година након ослобођења Лесковац је прошао дуг пут да би постао град какав јесте. О његовој величини говоре људи који живе о њему и данашња седница је била посвећена управо њима. Добитници Октобарских награда, Медаља, Похвала и Новчаних данас су показали величину и снагу Лесковца поносног на сваког добитника.

Добитници Октобарских награда – Медаља су се данас обратили окупљенима на Свечаној седници, захвалили се на урученим наградама и свим Лесковчанима и Лесковчанкама честитали Дан града.

Прво се обратио Јанко Игњатовић, доктор фармацеутских наука и млади научник из Лесковца:

„Ово је дан када славимо наше заједничке успехе. Данас, ми живимо брзим темпом у свету који се стално мења, зато је потреба за стицањем знања и нових вештина постала императив у окружењу у којем се тренутно налазимо. Моја је привилегија што, током свог каријерног пута, могу да служим својој заједници и активно доприносим друштвеном добру својим радом и искуством.“

Проф. др Миодраг Стојановић, директор Института за јавно здравље Ниш и ванредни професор Медицинског факултета, је након преузимања признања рекао да му оно импонује и све добитнике обавезује да буду бољи и вреднији:

„Ову награду доживљавам као награду која није уручена само мени већ свим мојим колегама, здравственим радницима који воде тешку битку. Град Лесковац је овом медаљом бацио сноп светлости на лекарску професију и одао признање свему што лекари чине. Додао бих да сам импресиониран данашњим уручењем награда младим талентима Лесковца и позитивном енергијом којом ти млади зраче око себе. Лесковац је богат град који има перспективу и будућност.“

Медаља је припала и проф. др Драгославу Башићу, директору Клинике за урологију УКЦ Ниш, ванредном професору Медицинског факултета Универзитета у Нишу и председику Уролошке секције Српског лекарског друштва који је рекао:

„Ова награда је подстрек за даљи рад и посвећеност свих нас у разним сферама научног, здравственог, културног, привредног, просветног и спортског живота. Примити награду оваквог значаја је јединствен догађај у животу саваког добитника јер је обогаћен чињеницом да је добијена од наших суграђана.“

У историји града Лесковца као добитник Октобарске награде Медаље уписаће се и име прим. др сци. мед. Ане Стојановић, начелника Одељења пулмологије Клиничко-болничког центра Бежанијска kоса, као и председника Пулмолошке секције Српског лекарског друштва.

„Од срца се захваљујем свим мојим Лесковчанима на указаном поверењу и додељеној награди која за мене представља велику част. Више пута сам била у прилици да добијам разна признања за свој рад, али никада са оволико поноса. Лесковац је моја матица, ту су ми корени, овде сам постала оно што сам данас. Лесковац је увек моје средње име, свуда где ја идем одсјај је овог града. Ово показује да су поштовање и љубав обострани.“

Видео поруком се обратила Њена екселенција Татјана Цонић, амбасадор Републике Србије у Сједињеним Мексичким државама и казала:

„У мом животном позиву, дипломатском послу, кога са највећом радошћу и осећајем искреног патриотизма обављам, увек сам се руководила свешћу да у сваком тренутку и у сваком кутку планете Земље имамо ту племениту и часну обавезу да бранимо интересе наше земље, да проносимо слободарске и демократске вредности Србије, поуке наше славне историје и понос нашим културним наслеђем и баштином која нам свима служи на част.

Сви ми носимо отиске прстију подручја у коме смо рођени, у коме смо стекли прва сазнања о животу, прве и покаткад до краја живота верне пријатеље, подручје за које остајемо пупчаном врпцом везани, без обзира на то где се на свету налазимо. Мислим да је одређена доза локалпатриотизма, чак и у обављању мог посла, не само да је дозвољена, већ је и пожељна. У мом досадашњем раду увек сам имала на уму могућности које наши градови, а посебно Лесковац, имају у сарадњи са светом.“

Директор Института за физику, др Александар Богојевић, је преузео Медаљу постхумно додељену академику Звонку Марићу и рекао:

„Нит која повезује Институт за физику и Лесковац је Звонко Марић. Физика је за оне који се не баве њоме једна чудна ствар, али она, да кажем, иде српском народу јер ако се сетите људи који су нешто подарили нашем народу, сви ће се сетити Николе Тесле, Михајла Пупина, Милутина Миланковића, и сви су физичари. Говорећи о Звонку Марићу, морамо рећи да је он за све колеге увек имао речи хвале, отворио је врло важну област у физици и донео нам је дух овог града. Надам се да ће из лесковачке гимназије, у којој постоји плакета посвећена Звонку Марићу, долазити све више младих људи на Институт, да продубљујемо нашу везу која не треба да стане на једној особи.“

Ове године је додељено и 14 похвала за афирмацију Лесковца, хуманитарни рад, заслуге током трајања борбе против корона вируса, истакнуте резултате у оквиру свог рада... Припале су успешним, хуманим и одговорним појединцима, организацијама и институцијама. Доц. др Дејан Антић – доцент на Департману за историју на Филозофском факултету, Универзитета у Нишу, Маја Милошевић Милојевић – дипломирани инжењер архитектуре, Будимир Стојиљковић – дипломирани инжењер машинства, Бојан Златановић – Токан, бубњар групе Амадеус постхумно, Драган Стојановић – власник млекаре Гложане, Аца Коцић, директор хотела Хајат, Дом културе Рома, др Добровоје Бошковић, Банка Поштанска Штедионица, Aptiv Contract Services d.o.o. Leskovac, AutosTop Interiors DOO, Апотека Медика, Фејсбук група Лесковачка онлајн пијаца, мр Александар Јовић, дипломирани инжењер од данас ће у историји града Лесковца остати уписани као добитници Октобарских награда Похвала.

Новчане награде су додељене спортистима Горану Шмелцеровићу, Немањи Станојевићу, Милану Михајловићу, Никола Пантић, економисти, младом пливачу Новаку Стојиљковићу и Љубомиру Раковићу, професору физике и хемије и тренеру Атлетског клуба „Дубочица“.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија