wrapper

Јуче је почела исплата подстицајних средстава преко Буџетског фонда за развој пољопривреде за која су сва регистрована пољопривредна газдинства са територије града Лесковца која су улагала у нову опрему, прикључне машине, подизање воћњака, бушење бунаре, могла су да поднесу захтев. Због великог интересовања планираних 30 милиона динара је ребаланском буџета повећано на 34,5 тако да је 994 пољопривредних газдинстава преко овог програма у сарадњи са градом уложило значајна средства у унапређење и модернизацију производње.

Данас ће субвенције у укупној вредности 6,2 милиона динара бити исплаћене пољопривредним газдинствима у манојловачком крају. Међу 142 добитника субвенције у овом делу града Лесковца налази се и газдинство породице Душић/ Стојановић из Горњег Крајинца које се већ 15 година успешно бави узгојем стоке. Домаћин овог имања које данас броји 56 бика је посао наследио од свог оца. По његовим речима велики део одговорности преузео је његов тридесетогодишњи зет Александар Николић који је и конкурисао за субвенцију вредну скоро 80.000 динара. Ова сума ће покрити трошкове за набавку мешаоне за концентрат за бикове која према речима двојице пољопривредника прави годишњу уштеду од преко 700.000 динара. „С обзиром на то да ми трошимо чак 10 тона концентрата месечно много нам се више исплати да сами правимо храну за бикове мешавином кукуруза који сами узгајамо и сточне креде, соје итд. Машина коју смо набавили није јефтина, вреди око 1.000 евра али ће нам у будућности уштедети много новца, па нам 40% суме, колико је град уплатио, много значи. Зато се захваљујем локалној самоуправи и градоначелнику Лесковца др сци. мед. Горану Цветановићу на помоћи и подршци али и држави која нам је током епидемије финансијски много помогла.“

Република Србија је преко Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде ове године пружила снажну подршку сектору сточарства, када је пољопривредним газдинствима у циљу ублажавања последица насталих услед болести COVID-19 уплатила значајна средства, односно 3.000 динара по грлу краве, 500 динара по грлу овце или козе.

Осим тога, пољопривредним произвођачима је кроз откуп тржишних вишкова товних јунади у периоду од 5. септембра до 20. новембра за свако предато грло уплаћивано по 20.000 динара.

Према постојећим подацима, сточни фонд на подручју Јабланичког округа чини око 24.000 грла говеда, од чега је 12.000 на територији града Лесковца, 50% чини популација крава, а осталих 50% телад и јунад. Ова грана пољопривреде је веома значајна за руралне средине јер обезбеђује учесталије приходе и континуирану упосленост радне снаге у односу на она газдинства која су се определила за биљну производњу. Осим тога значај сточарства се огледа и у високом уделу у вредности пољопривредне производње.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија