wrapper

Данас се у свету обележава Међународни дан људске солидарности, који је установљен од стране Уједињених нација. Ово је дан када славимо наше јединство у разноликости и подижемо јавну свест о важности солидарности.
Иницијатива коју је 2005. године покренуо бивши пољски председник Лех Валенса охрабрила је расправу о постизању Миленијумских циљева развоја земаља чланица УН, па је годину дана касније почело обележавање 20. децембра - Дан људске солидарности. Исте године је сама солидарност идентификована као фундаментална и универзална вредност која мора да буде главни циљ човечанства 21. века.
Уједињене нације се, у духу солидарности, ослањају на сарадњу при решавању међународних проблема економске, социјалне, културне и хуманитарне природе.

 

Одборница у скупштини Града Лесковца Гордана Стојановић, истовремено и председница Удружења дистрофичара у Лесковцу је, као део новог сазива, неколико пута иступала и говорила о солидарном односу Града Лесковца према особама са било којом врстом инвалидитета. На претходној седници Скупштине града госпођа Стојановић је говорила о буџету града за 2021. годину и издвајањима за осетљиве групе становништва и особе са инвалидитетом:

“Град Лесковац има веома дугу традицију бриге о угроженим грађанима и слободно можемо рећи, да су издвајања за социјалну заштиту и мере социјалне политике избалансиране према потребама ове категорије становништа.
Планирана средства за социјалну заштиту за 2021. годину износе 214.372.000 динара што је 4,7% буџета.
Осврнућу се на пар сегмената из ове области.
Сведоци смо да живимо у тешком времену, где се суочавамо са катастрофалним последицама пандемије корона вируса.
Како би се помогло најсиромашнијим суграђанима за сузбијање последица изазваним короном, буџетом су предвиђена средства у износу од 20 милиона.
То је по мени, једна од важнијих одлука и идеја градоначелника Цветановића и његовог тима за подршком, јер нема веће муке од споја болести, старости и сиромаштва, и зато је ово издвајање за сваку похвалу.
Истакла бих и важност издвајања за новорођену децу у 2021. години од 15 милиона динара, накнада за ђаке прваке за шта је планирано 5 милиона, као и поклоне за новорођену децу од 10 милиона.
Али оно што је добро и што ме радује јесте да се и Лесковац придружује групи од 18 градова у којима постоји удружење то јест у којима функционише Поносна картица ТРИ ПЛУС. Она заправо значи повлашћенију куповину за породице са троје и више деце. На тај начин Град доприноси побољшању њиховог животног стандарда јер нема ништа вредније од људског, новорођеног живота.
У 2021. години за ове потребе издвојиће се 1 милион динара, зато што у овом тренутку, не постоји веће интересовање наших суграђана за ову помоћ то јест за плаћењу оплодњу.

Подршка особама са инвалидитетом износиће 55 милиона.
Према резултатима последњег пописа у Србији живи 571.780 грађана који су се изјаснили да себе доживљавају као особу са инвалидитетом, да имају тешкоћа или су потпуно онемогућени да обављају свакодневне активности.
Овом броју треба додати још119.480 грађана за које је статус инвалидетета непознат. Процене је да данас у Србији живи око 700.000 особа са инвлидитетом, што указује на то, да свака десета особа има неку врсту инвалидитета.
У Лесковцу постоји девет удружења која окупљају и заступају интересе особа са различитим врстама инвалидитета.
Опредељена средства у износу од 31 милион укључује дневне услуге, саветодавно-едукативне програме, смештај и финансирање ових удружења.
24 милиона динара су планирана за социјалне услуге које се пружају по стандардима и у складу са Законом о социјалној заштити.
Зато су ова издвајања јако значајна јер олакшавају живот и свакодневно функционисање наших корисника и доприносе унапређењу њиховог живота."

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија