wrapper

Данас је након састанка градоначелника Лесковца др сци. мед. Горана Цветановића са власником турске компаније Еренли каучук Хусеином Ереном и менаџерима Ерцином Сахином и Фикретом Ајнибалом, којем су присуствовали начелник Градске управе Милош Цветановић и шефови надлежних одељења и директор ЈКП „Комуналац“, одржана је конференција за медије на којој су изнети детаљи инвестиције вредне 16,6 милиона евра коју ће ова турска компанија реализовати у предстојећем периоду. Наиме, на локацији Зелена зона градиће се нови објекат за производњу система за циркулацију у аутомобилској индустрији на 7 хектара где ће до краја 2025 бити запошљено 400 радника. Градоначелник Лесковца је истакао да су преговори са овом озбиљном фирмом из Измира која има 300 радника започети почетком године, и стручне службе, надлежна одељења и запослени у Градској управи су све време на располагању овом инвестиору.

Он је подсетио да је Градско веће 18. јуна донело одлуку да се парцеле за које је заинтересован инвеститор пребаце из својине Града у својину Републике, јер је у контакту са Развојном агенцијом Србије, Владом Републике Србије и самим инвеститором постигнут договор да Град пренесе парцеле Републици која ће затим у склопу пакета дозвољене државне помоћи бити пренете инвеститору у својину, нарочито имајући у виду да је овај пројекат од стране Владе Републике Србије проглашен инвестицијом од националног значаја.

Град је тада све административне процедуре пред органима Града завршио у року од пет радних дана, што показује изузетну припремљеност и спремност градског руководства да сваку инвестицију реализује на што бржи и ефектнији начин.

С тим у вези, јула месеца је потписан Меморандум о сарадњи и разумевању како би ова инвестиција била реализована у што скоријем року тако да је ЈКП Комуналац ради на чишћењу и припреми парцеле на којој ће бити саграђена ова фабрика.

Градоначелник је на након детаљног и хронолошког извештаја тока преговора закључио: „Сада вам и званично упућујем искрене речи добродошлице у наш град, желим вам много успеха и још бољу и плодоноснију сарадњу у предстојећем периоду. Компанија Еренли Лесковац биће трећи инвеститор, након британског Аптива и локалног привредника Статовац, чиме ће дефинитивно Зелена зона постати један од главних покретача индустрије у Лесковцу. Позната турска пословица каже да и најдужи пут постаје кратак са добрим сапутницима, наша успешна сарадња је то и потврдила јер смо на неколико корака од циља.“

Директор новоотвореног представништва које носи назив „Еренли д.о.о.“ Фикрет Ајнибал се захвалио градоначелнику Лесковца и његовим сарадницима на успешној сарадњи уз констатацију да је Србија направила огроман искорак када је у питању сарадња са и производња делова за аутоиндустрију, а да град Лесковац је најважнија тачка у овом делу Европе, наводећи да је то разлог зашто је након исцрпног истраживања Лесковац изабран за реализацију поменутог пројекта. Он је додао да се тренутно приводе крају преговори са грађевинском компанијом која ће изводити радове на изградњи фабрике.

„На основу нашег плана, серијска производња возила би требало да почне почетком следеће године, најкасније до краја фебруара. Зато што такав договор имамо са нашим купцима са којима годинама уназад сарађујемо у Турској. Већ имамо склопљене послове за период 2022. и 2023. године, и на основу њих компанија ће приходовати 8 милиона евра, док ће до краја инвестиционог пројекта бити направљен приход вредан 30 милиона евра на основу продаје производа насталих у лесковачком огранку током инвестиционог периода у трајању од 5 година. Ове године ћемо почети са ангажовањем радника, а већ следеће ћемо бројати 150 запослених који ће радити у администрацији, менаџменту и на инжењерским пословима, и на основу нашег пројекта планирано је да досегнемо број до 400 радника до краја инвестиције. Трудићемо се да наши радници имају добре услове рада, јер као што сам поделио са градоначелником на почетку преговора, један од разлога из којег смо одлучили да инвестирамо у Лесковац је огроман потенцијал у погледу људских ресураса и ја сам решен да заједно са њима остваримо дугорочни циљ наше компаније. Настојаћемо да менаџмент наше компаније обучимо и припремимо за рад, а да то пре свега буду људи из Србије и Лесковца.“

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија