wrapper

Дванаестог априла 1999. године путнички воз који је саобраћао на релацији Београд-Ниш-Скопље гранатиран је приликом преласка моста у Грделичкој клисури. Сваке године, на овај датум, породице страдалих, представници Железнице, руководиоци града Лесковца и бројни грађани се окупљају како би одали пошту трагично настрадалима.

Ове године, на двадесет и другу годишњицу трагичног догађаја, комеморативни скуп је, у складу са епидемијским мерама, одржан са мањим бројем присутних људи.

Након минута ћутања у част страдалима и химне „Боже правде“ скупу се обратио градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић:

„Сведоци смо да су народи чија историја није бурна уистину срећни. Српски народ није благословен том срећом јер ране наше домовине због бурне историје још увек нису залечене. И даље су свеже. Ни после двадесет и две године оно што је задесило нашу земљу, те 1999. године не престаје да боли. Већина нас јасно памти тај други дан Васкрса 1999. године када је наша Грделица, наш Лесковац, наша Србија завијена у црно. Пет минута до поднева, 12. април 1999. Међународни путнички воз број 393, четири пројектила, и даље непознат број жртава. Сваки живот – непроцењиво вредан. Ниједна жртва не бива заборављена јер је учињена велика неправда.

Сећање на нашу борбу да очувамо мир нашем народу, сећање на наше страдање, на настрадале и даље је живо. Храбро смо бранили нашу домовину знајући и тада да се заиста не треба бојати људи већ нељудског у њима. Своје саборце из тог времена памтим са пуно љубави, а оне који нису са нама са пуно пијетета. Дужни смо им да их се сећамо како се њихова судбина не би поновила. Због свих њих који су своје животе дали и изгубили. Због њих ћемо се сећати. Због њих ћемо памтити.

Вечна им слава!“

У Грделици на споменику поред железничког моста данас су традиционално положени венци.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија