wrapper

Данас је на неколико локација организована Европска ноћ истраживача која се ове године у Србији одржава 12. пут по реду док се у граду Лесковцу пету годину заредом одржава у организацији Научног клуба Центра за стручно усавршавање у образовању, као једним од 14 из мреже Научних клубова. Програм је почео у 10 часова на Технолошком факултету, наставио се у Централном градском парку „Зеленим пикником“, а свечано отварање је уприличено у Центру за стручно усавршавање. Народни музеј Лесковац и Народна библиотека „Радоје Домановић“ су такође узеле учешће у Европској ноћи истраживача.

Тема данашње манифестације је „Озелени науком“ чији је циљ подизање свести о актуелним темама као што су систем хране, екологија, виртуелна стварност, заштита животне средине и други горучи проблеми са којима се човечанство сусреће, а грађани ће имати прилике да се укључе у сам процес истраживања са истраживачима.

У име градоначелника Лесковца др сци. мед. Горана Цветановића и у име локалне самоуправе посетиоцима се обратила Јелена Станковић, члан Градског већа:

„Локална самоуправа Лесковца експлицитно афирмише развој науке, стога је 2016. године поптписан Меморандум о сарадњи са Центром за промоцију науке на основу чега је отворен Научни клуб у Центру за стручно усавршавање.

Година за нама је била по много чему неочекивана, апонајвише са научне стране због глобалне пандемије Ковид 19 што је и данас доминантна тема. Међутим поред ове теме, од есенцијалног значаја су изазови који нас очекују у наредном периоду а тичу се климатских промена, енергетске ефикасности, хране, транспорта.“

Анђела Костић Минић, директор Центра за стручно усавршавање је овом приликом казала:

„Тема овогодишње манифестације је „Озелени науком‟, па ће се, у складу с тим, кроз највећи број презентација и радионица говорити о екологији, очувању животне средине, исхрани, живом свету који нас окружује. Један од циљева наших активности је да у фокус ставе истраживача као неког чији рад, посредно или непосредно, утиче на све оно што се налази око нас и, самим тим, и на наш свакодневни живот. Ово је одлична прилика да се занимање научника-истраживача демистификује и да се боље разуме практична примена резултата његовог рада.

Припремити овако богат програм је било изазовно, али не и немогуће уз помоћ наших пријатеља и дугогодишњих партнера на путу знања.“

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија