wrapper

×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 495

Захваљујући великој инвестицији Водовода, Фабрика воде у Горини добила је савремен систем за надзор и контролу водоснабдевања.

Реч је о такозваном веб-скада систему, вредном близу 100.000 евра, јединствен на југу Србије, који омогућава праћење целокупног система водоснабдевања од Акумулације Барје до крајњих потрошача у селима Петровац, Мрштане, Турековац и Богојевце.

Постојећи систем у овој фабрици имао је само могућност надзора. Сада, са интегрисањем новог скада система постоји и могућност даљинског управљања и праћења протока воде, нивоа воде у резервоарима, рада пумпних станица Хисар, Народни фронт и Фрушкогорска које препумпавају воду у више делове града, омогућава мерење притиска у удаљеним тачкама водоводне мреже, мерење протока на правцу Печењевце, систетм алармне заштите бунара и трафостанице и дргуо.

Директорка ЈКП "Воводов" Косара Илић рекла је да је овај систем пре два месеца успешно тестиран и да се показао ефикасним у периоду ледених дана дошло до застоја у раду једне важне пумп.

-  За мање од сат времена наша екипа је, захваљујући могућности даљинског праћења, интервенисала на терену и успела да стабилизује систем, без да грађани осете пад притиска, истакла је  Косара Илић.

Градоначелник Лесковца Горан Цветановић подсетио је данас да су локална самоуправа и Водовод пре две године у овој фабрици финансирали опремање физичко-хемијске лабораторије и најсавременијих микроскопа за све потребне анализе воде и казао да ће инсталирање најсавременијег СКАДА система омогућити брже уочавање евентуалних проблема у водоводном систему и правовремено реаговање, и тако допринети још квалитетнијем водоснабдевању наших суграђана.

Он је истакао да у остварени значајни помаци у остварењу тог циља, од тога да је од некадашњег губиташа Водовод постао успешно јавно предузеће, да је реконструисано преко 20 километара водоводне мреже, да је изграђено 8 километара северног крака водовода према Брестовцу и да се приводи крају реконструкција западног цевовода. Градоначелник Цветановић најавио је да ће и у овој години локална самоуправа наставити са амбициозним плановима и да ће само ове године у реконструкцију старе водоводне мреже бити уложено 1,7 милиона евра, што ће омогућити да нове водоводне цеви стигну у 36 улица у граду.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија