wrapper

Данас је озваничено потписивање уговора између Града Лесковца, Министарства заштите животне средине и фирме Беохидро која је на тендеру одабрана за техничког консултанта који ће израдити пројекат за изградњу канализационе мреже у 16 насељених места, а све на основу сагласности главног финансијера, Владе Краљевине Холандије.

ОРИО пројектом, који је вредан скоро 8 милиона евра, обухваћена су следећа насељена места: Братмиловце, Мрштане, Шишинце, Рударе, Доња Јајина, Доње Синковце, Горње Синковце, Горње Трњане, Власе, Турековац, Чифлук Мира, Горње Стопање, Свирце, Доња Трњане, Богојевце и Навалин.

Званичном потисивању уговора присуствовао је градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић, помоћник министра заштите животне средине Филип Абрамовић, директор фирме Беохидро Дејан Илић, директор Пројекта Изградња ЦППОВ Маја Милошевић-Милојић, Будимир Стојиљковић, руководилац пројекта Изградња градског колектора, технички директор ЈКП „Водовод“ Вања Кузмановић и директор ЈКП „Водовод“ Станиша Ристић.

Градоначелник Цветановић је говорећи о Централном постројењу и ОРИО пројекту, рекао следеће:

„Централно постројење за пречишћавање отпадних вода се састоји од две фазе, Линије воде која је завршена још 2016. са улагањем Европске уније од 10,4 милона евра и Линије муља на којој је 80% грађевинских радова изведено. Ову компоненту која вреди 497,5 милиона динара финансира Министарство животне средине.

Орио пројекат се састоји из две фазе – развојне фазе и фазе имплементације чија вредност износи 8 милиона евра. Од тога 7,67 милиона евра финансира Влада Холандије, а од осталих 400.000 евра град Лесковац учествује са нешто више од 50% од поменутог износа. Развојна фаза је готова, а фаза имплементације почиње потписивањем уговора са техничким-консултантом, што је и повод нашег данашњег окупљања. ОРИО пројекат ће бити завршен за 16 месеци – 4 месеца је резервисано за писање пројекта, а осталих 12 за извођење радова.“

„Градски колектор, чију изградњу у потпуности финансира Министарство заштите животне средине са 464 милиона динара, се без обзира на застој због ванредног стања гради. Према речима руководиоца оваг пројекта, од 5150 метара изграђено је 55%. Подземне воде и цеви старог, пропалог колектора, које пресецају трасу новог, су сада успориле радове, али ће те препреке бити превазиђене, као и до сада,“ – додао је градоначелник Цветановић говорећи о градском колектору.

Филип Абрамовић, помоћник министра заштите животне средине је о пројектима казао следеће:

„Данашњим потписивањем ми потврђујемо донацију коју смо обезбедили од Краљевине Холандије у износу од 8 милиона евра за обезбеђивање канализационе мреже у 16 насеља града Лесковца. Овим се заокружује круг комплетног система канализационе мреже за грађане, изградња колектора, постројења за пречишћавање отпадних вода, и на крају линије муља што ће резултирати тиме да ниједан део отпадних вода не заврши у нашој животној средини, да не загађује и не угрожава здравље свих нас.“

Помоћник министра Филип Абрамовић истакао је да је Град Лесковац показао највећу еколошку свест до сада и највећи степен организације у оквиру управљања отпадним водама и је другим градовима и општинама за пример.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија