wrapper

На данашњој конференцији за медије градоначелник и командант Градског штаба за ванредне ситуације др сци. мед. Горан Цветановић говорио је и о броју инфицираних вирусом корона у фабрици Јура:

„Укупан број тестираних радника фабрике Јура у периоду од 15.05. до 19.05. је 1865. Стигли су резултати тестираних на данашњи дан, 19.05.2020. године, и установљено је 39 позитивних налаза код запослених у овој фабрици. Понављање узорковање обављено је код 412 лица, и поред поменутих 1865 тестираних, укупно је обављено тестирање код 2260 лица из компаније Јура. Од тог броја је проценат позитивности износи 2,09%, и најнижи је до сада.

Од укупног броја тестираних, 2260, број позитивних на корона вирус је 111 запослених у фабрици Јура за период од 06.04. до 19.05.2020. године.

Запослени у Јури су углавном асимптоматски или су са благом клиничком сликом.“

На питање новинара због чега је дошло до поновног тестирања запослених, градоначелник Цветановић рекао је да постоје особе које су тестиране пре дужег временског периода, да је прошло доста времена, било је социјалних контаката и да је потребно да се те особе поновно тестирају. Такође је додао и да постоји негде око 10% лажно позитивних и лажно негативних резултата и да су ризична оба случаја – лажно позитивни се шаљу у болницу, где се могу инфицирати стварно, док се лажно негативни могу слободно кретати у друштву и породици и тако несвесно инфицирати људе око себе.

„Због тога је та дистанца потребна. Урадили смо лавовски посао, јединствен на територији читаве Србије, резултати су охрабрујући, време је охрабрујуће. Није још време за релаксирање, апелујемо сваког дана и наставићемо са даљим процесом. Овакви резултати и проценти дају нам оптимизам да се полако овај циклус завршава. Завршетак ове епидемије зависи искључиво од нас, од сваког појединачно.“

Tagovano

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија