wrapper

Градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић је данас са сарадницима обишао чланове Фудбалског клуба „Моравац“ који постоји од 1935. године. Клуб у сениорској екипи окупља 20 играча који су захваљујући великој посвећености и раду успели да у периоду од 2015. до 2018. године напредују две лиге и започну такмичење у Јабланичкој окружној лиги где су 2020. годину завршили без пораза, а у 2021. су, због услова наметнутих короном, изборили опстанак у истом рангу.

Градоначелник је том приликом казао: „Поносни смо на наше спортисте и њихове резултате, било да се ради о поједначним, било о екипним спортовима, о клубовима из централног градског језгра или сеоским. Поштујемо рад и труд који улажу зато сваке године повећавамо издвајања за спортске клубове и организације. Ове године си издвајања из буџета града достигла 95 милиона динара, са тежњом да следеће буде преко 100, јер уколико се успеси наставе наша је обавеза да финансијски пратимо њихов рад“ – рекао је градоначелник и додао да су сви момци ФК Моравац вредни, запослени и да успешно комбинују своја занимања и спорт, додао да су данас исказали интересовање за уређење трибина и рекао да ће град помоћи у складу са могућностима.

Капитен ФК „Моравац“ и дипломирани архитекта Лазар Цветановић се захвалио руководству града на подршци и улагањима која свим становницима овог места много значе. Он је истакао да ће фудбалери наставити да се труде да оправдају поверење града и рекао да што се младих играча тиче ситуација тренутно није задовољавајућа, али очекује да ће се то ускоро променити јер се млади интересују за клуб.

У непосредној близини фудбалског стадиона се налази црква Светог Илије саграђена 1844. године чији архитекта био је Андреја Дамјановић из Велеса, један од најзначајнијих црквених градитеља Балкана 19. века. Године 1848, на празник Светог пророка Илије, осветио ју је митрополит нишки Јоаникије II (1848–1858). Живописана је између 1873. и 1876. године од стране Марка Минојевића из Галичника. С обзиром на то да ће ова црква 2024. године обележити велики јубилеј - 180 година од оснивања, градоначелник је искористио прилику да обиђе овај верски објекат у који ће локална самоуправа града Лесковца у наредне две године, уз благослов владике нишког Арсенија, уложити буџетска средства како би се овај значајан јубилеј што достојанственије прославио.

„Ова црква је последњи пут реновинарана када сам обављао функцију председника скупштине, а наредне инвестиције ће бити наставак улагања локалне самоуправе у верске објекте у које је до сада, подсетићу вас, уложено око 40 милиона динара: у Јашуњске манастире, храм Светог Симеона у Дубочици и радове на Парохијском дому. Морамо да очувамо нашу традицију и духовност. Морамо неговати нашу веру и вредности које одређују наш духовни и национални интегритет. Свакако, гледамо у будућност, али без вере и традиције немогуће је ићи напред зато град Лесковац наставља да подржава верске инстутуције и тренутно се изводе радови на поду у храму у Дубочици вредни преко 8 милиона динара“ – казао је градоначелник и додао да су чланови његове породице донатори Српске православне цркве, његови родитељи проглашени ктиторима задужбинарима храма Светог Саве на Врачару, да је он вођен тим примером наставио да помаже цркву те Оџаклији донирао икону Свете Петке, помогао изградњу храма у насељу Дубочица и донирао звоно цркви у Лесковцу, помогао изградњу параклиса у кругу Опште болнице Лесковац.

Данас је у у Печењевцу градоначелник казао да је удруженим снагама са начелником Градске управе Милошем Цветановићем помогао уређење дворишта цркве где су монтирани мобилијар, летњиковац и нагласио да су у селу постављена два аутобуска стајалишта и објаснио да су у све наведено уложена средства Месне заједнице и њихових донација. Поред Печењевца градоначелник је средства уложио и у постављање летњиковца у Брејановцу, док су средствима Месне заједнице изграђени мобилијари. Присутним новинарима градоначелник је казао да су у Печењевцу је уложена средства у износу од 585 хиљада динара, у Брејановцу 482 хиљаде, а да његова лична донација на оба места укупно износи 200 хиљада динара.

Свештеник у овој цркви, отац Далибор Јовановић се захвалио градоначелнику и начелнику Градске управе на посети и константној подршци и додао:

„Изградити оволику цркву у то време говори о прецима ових мештана, српском народу у то време. Зато се ова светиња мора сачувати, а поред подршке локалне самоуправе, позивам и све вернике и људе добре воље који су у могућности да нам помогну, укључе у обнову светиње, и помогну да она васкрсне.“

Градоначелник је данас казао и да мештани Печењевца пре нису били задовољни представником цркве у њиховом месту, и да је отац Далибор   направио ренесансу у печењевачкој цркви, да су промене видљиве и додао да је сигуран како ће уз благослов владике црква бити ускоро реновирана и на понос мештана и локалне самоуправе.

Ђорђе Вељковић мештанин који се вратио из иностранства и донатор је цркве се захвалио свештенику Далибору и градоначелнику на свему што су урадили за цркву, позвао све који су у могућности да донирају и обнове светињу која је значајна за Печењевце и околна села.

Приликом обиласка места Брејановце обратио се Бобан Цветковић који се захвалио градоначелнику на донацији и нагласио да она много значи мештанима, нарочито деци и пољопривредницима који ту застану након повратка са радова на њивама.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија