wrapper

×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 495

Градоначелник Лесковца Горан Цветановић посетио је имање и домаћинство породице Горчић која се бави производњом ајвара.

Глава куће Новица Горчић, каже да је њихов циљ да производе прави домаћи ајвар.

„Нама је најбитнији квалитет, зато ми ајвар правимо на традиционалан начин и искључиво од паприке коју произведемо на својим њивама - наводи Новица Горчић и истиче да ове године планира да повећа површину под паприком, управо, због велике потражње. 

Лесковачки домаћи ајвар недавно је награђен као најбољи бренд са заштићеним географским пореклом.  

„То је још једна потврда да Лесковац није случајно познат по овом специјалитету и да, уз праву промоцију, наши произвођачи могу да освоје и светско тржиште. Зато је значај оваквих домаћинстава у којима се ајвар производи на традиционалан начин, велики за Лесковац и околину  - рекао је градоначелник Цветановић.  

Новица Горчић је на последњем Етно сајму хране и пића у Београду добио прву награду, а добитник је и награде Регионалне привредне коморе Лесковац. Интересантно је и да је добио понуду да се ајвар који он произведе у свом домаћинству извози на страно тржиште, након што је овај ајвар послужен на обележавању десетогодишњице НАЛЕД-а.

До сада је породица Горчић производила паприку на површини од око 30 ари, а ове године планирају да прошире своју производњу са још два пластеника, с обзиром на то да је око 6 хиљада тегли ајвара колико је прошле године произведено, било мало да задовољи потребе потражње.

Поред ајвара, породица Горчић производи и љутеницу  и друге специјалитете од паприке. Од количина које су се прошле године произвеле све је, како кажу домаћини, врло брзо отишло, а остале су само неке мање количине за презентацију на сајмовима. 

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија