wrapper

У Скупштинској сали Града Лесковца, данас је одржана конференција за штампу поводом инсталације опреме за имплементацију система Е-парламент који подразумева електронско гласање одборника, са електонским извештајем.

Систем Е-Парламент подразумева и праћење седница, седничког материјала у електронском облику преко електорнских јединица које су инсталиране испред сваког одборника у сали Скупштине. Одборницима ће бити омогућен и систем обраћања са места или са говорнице.

„Системи за управљање документима смањују трошкове тако што елиминишу потребу за штампањем, транспортом и чувањем папирних докумената и знатно смањују време потребно за проналажење релевантних докумената. Конкретна уштеда града Лесковца за штампање докумената за рад парламента износи око 4 милиона динара на годишњем нивоу“ – рекао је градоначелник Лесковца др Горан Цветановић.

Комплетан рад система контролисаће председник Скупштине или његов заменик преко електронског уређаја са места председавајућег седнице.

Почетак припреме система Е- Парламента биће условљен следећим корацима: уследиће тестирање и проба система, обука службеника и одборника и затим паралелно усаглашавање нормативних аката са изменама Закона о локалној самоуправи и новим техничким решењима које уводи систем Е- Парламента.

„Имајући у виду да је у сали Скупштине Града постављена опрема из пројекта Е-Парламент као и сервер са софтером који је намењен за рад Скупштине Града и осталих органа Града, Градског Већа и Градске Управе и да је вредност опреме значајна, убудуће коришћење Сале ограничиће се, по правилу, за потребе рада Скупштине, његових радних тела и органа Локалне Самоуправе“ – нагласио је Цветановић.

Целокупна вредност система Е-парламента је 182 хиљаде евра. Учешће града Лесковца у пројекту везано је за набавку опреме за конференцијски систем и вредност износи око 34 хиљада евра, што представља око 18%.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија