wrapper

Лесковац је крај који се у великој мери ослања на пољопривреду. Велики број пољопривредних произвођача поседује мале обрадиве површине стога се кренуло са иницијативом – са комасацијом, односно укрупњивањем парцела појединчаних власника пољопривредног земљишта како би им се смањили трошкови. Град Лесковац наставља са овим процесом и у наредном периоду.

Тим поводом јуче је директор Републичког геодетског завода Борко Драшковић био на састанку код градоначелника Лесковца др сци. мед. Горана Цветановића. На састанку су разоварали о наставку спровођења комасације земљишта с обзиром на то да је Лесковац богат плодном обрадивом површином, али и вредним људима који се деценијама баве и живе од пољопривредне делатности.

Комасацијом се постижу бројни позитивни ефекти: обезбеђивање приступа путевима за све парцеле, обезбеђивање земљишта за јавне намене – за које би се иначе морао спроводити поступак експропријације, груписање земљишта за непољопривредне сврхе – као што је формирање индустријских зона, изградња дечјих игралишта, изградња депонија или проширење сеоских гробаља, смањење раздаљина које пољопривредни произвођачи прелазе од економског домаћинства до својих поседа, оптималније обликовање парцела и њихово постављање на начин којим се унапређује продуктивност тог земљишта, уређивање имовинско-правних односа на земљишту. У последње време комасација доприноси и решавању питања легализације грађевинских објеката обухватањем грађевинског рејона комасационим подручјем.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија