wrapper

Чланови Градског штаба за ванредне ситуације града Лесковца на челу са командантом и градоначелником Лесковца др сци. мед. Гораном Цветановићем данас су заседали 48. пут.

У оквиру прве тачке стандардно је изнета тренутна епидемиолошка ситуација у Лесковцу и дат извештај Завода за јавно здравље Лесковац где је речено да се повећава број прегледа у ковид амбулантама као и број хоспитализованих пацијената са позитивним налазом као и да већина њим има средње тешку и тешку клиничку слику.

Др Александра Николић, директор ЗЗЈЗ прочитала је предлог мера ове институције:

„Епидемиолошка ситуација се и даље оцењује као неповољна, те на снази остају све противепидемијске мере Кризног штаба Владе Републике Србије и града Лесковца. Напомињемо значај поштовања свих мера иако је у току вакцинација становништва а посебно избегавање окупљања у већем броју и смањење броја контаката, ношење заштитне маске, одржавање физичке дистанце и редовну хигијену руку. Наставак ригозорозних контрола спровођења прописаних мера од стране надлежних органа са посебним нагласном на угоститељске објекте и истицање значаја вакцинације као важне мере у сузбијању епидемије."

Градоначелник Цветановић је по овој тачки рекао да су Лесковац и Србија од првог дана показали велику озбиљност и на почетку пандемије јако брзо пребацили здравствени систем на ковид.

„За време глобалне несташице Влада Републике Србије и председник Александар Вучић су успели да набаве завидне количине медицинског материјала и апарата, а сада смо сведоци јако успешне набавке вакцина чак четири произвођача, ускоро ће доћи и вакцина петог произвођача, али и организованости и усмерености ка томе да велики број људи прими вакцину у релативно кратком временском периоду.“

Градоначелник је рекао како је јуче имао састанак са професором Браниславом Тиодоровићем и Бериславом Векићем државним секретаром Минстарства здравља који су оценили да је ситуације у Лесковцу најбоља у региону југоистока земље, али да то не треба да нас завара јер увек након мирног периода наступа већи број оболелих.

Градоначелник је данас констатовао и како постоје особе које и даље не прихватају чињенично стање и да непоштовање превентивних мера и опуштено понашање назадују битку против вируса и онемогућавају да се епидемија оконча, изнео податак да је до данас у Лесковцу дато 27.725 доза вакцина и рекао:

„Забрињавајућа је чињеница да је на нивоу читаве Србије јуче утврђено преко 4000 нових случајева ковида, од тог броја 29 лица је са територије града Лесковца од 319 тестираних. Пуне се и болнице па је тако тренутно 67 хоспитализованих у лесковачком Ковид центру и то 43 лица из Лесковца, било је 9 пријема а четири отпуста, два пацијента су упућена у Ковид болницу у Крушевцу, један педесетшестогодишњи пацијент из Лесковца је преминуо, док се на кисеонику налази 59 лица а на респиратору 5.“

Друга и трећа тачка данашње седнице Штаба односиле су се на извештаје комисија за процену штете на грађевинским објектима и пољопривредном земљишту.

Извештај о раду комисије за процену штете на стамбеним, помоћним и привредним објектима и стварима и инфраструктури поднео је Милош Коцић, председник Комисије. Он је казао да су одмах по формирању приступили послу и кренули са обиласком терена.

„Комисија је обиласком терена процењивала штету на свим објектима у домаћинству, укључујући стамбене, помоћне и привредне објекте и до сада процебила штету на 177 стамбених, 234 помоћна, 5 пословно-привредних и два инфраструктурна објекта. Према досадашњој евиденцији писарнице поднето је 315 пријава и то 172 за стамбене, 138 за помоћне и 5 за привредне објекте. Канцеларија за управљање јавним улагањима врши верификацију процене штете које су извршиле стручне комисије.“

Раде Велинов је данас говорио о Извештају комисије за процену штете на пољопривредном земљишту и рекао:

„Комисија је обишла поплављене површине под пољопривредним земљиштем у свим угроженим подручјима. У складу са планом рада комисије сачинила је исцрпан Извештај о процени штете на пољопривредном земљишту, пољопривредним културама, пољопривредној механизацији и опреми за рад, као и на сточном фонду од елементарне непогоде настале услед обилних кишних падавина, поплава и појаве бујичних вода на територији града Лесковца за 2021. годину, који ће доставити Градском већу на даљу надлежност. Штета је настала у 30 катастарских општина: Богојевце, Навалин, Доње Стопање, Бадинце, Прибој, Турековац, Винарце, Залужње, Међа, Власе, Велико Трњане, Пресечина, Злоћудово, Рударе, Шишинце, Кукуловце, Црцавац, Доњи Буниброд, Горњи Буниброд, Велика Грабовница, Губеревац, Доња Слатина, Велика Биљаница, Ступница, Горње Крајинце, Грајевце, Боћевица, Ораовица код Грделице, Предејане село и Предејане варош.“

Четврта тачна се односила на Извештај о степену израде Оперативног плана одбране од поплава за воде другог реда. Извештај је такође поднео Велинов, шеф Одељења за привреду и пољопривреду Градске управе града Лесковца.

„Најважнији сегмент у одбрани од поплава јесте израда годишњих Оперативних планова одбране од поплава. У циљу редовног одржавања постојећих водотокова и спречавања настајања поплава и превентивног ублажавања њиховог деловања, за текућу 2021. годину Оперативним планом у предлогу, разматрају се и планирају радови на укупно две локације, и то на санацији и уређењу целокупног корита Рударског канала у дужини од 11,5 километара и на санацији и уређењу целокупне трасе Шаиновачког канала у дужини од 1,3 километара због тога што су управо ове две локације стварале огроман проблем у поплавама које су током јануара месеца ове године задесиле територију града Лесковца,“ – и додао да ће се након израде предлога Оперативног плана послати ВПЦ Морава-Ниш на давање мишљења, а након тога ће се проследити Градском већу и Скупштини града на разматрање.“

С обзиром на то да по тачки разно није било учесника, данашња седница Градског штаба за ванредне ситуације завршена је петом тачком, односно закључком којим се градоначелнику Лесковца предлаже укидање ванредне ситуације проглашене због елементарних непогода.

Милан Поповић, шеф Одељења за општу управу и заједничке послове је Штабу поднео извештај у којем су детаљно образложене све радње које су Градска управа и поменуто одељење као и запослени на пословима Цивилне заштите спроводили.

„Такође, предложене су мере које у наредном периоду треба предузети у циљу чишћења водотокова и канала ради спречавања будућих пополава и састанци који су организовани са релевантним институцијама у циљу хитног реаговања.“

Градоначелник је поводом укидања ванредне ситуације проглашене због елементарних непогода казао:

„Поплаве које су тада задесиле наш крај и многе крајеве у Србији још једном су нам показале да је тешко борити се против силе природе и да такво стање захтева добру организацију свих укључених у послове заштите од поплава и подсећају нас на неопходност промене свести према животној средини и природним катастрофама. У периоду од 7. до 10. јануара забележене у количини од 133,3 литара по метру квадратном, а само 10. јануара је пао 64,1 литар и ту количину воде земља није могла да апсорбује. Како бисмо помогли нашим суграђанима ангажовали смо сво расположиво људство и механизацију. Запослени задужени за ову област су све време били на терену, одговарали на све позиве грађана. Помоћ су пружили и припадници Војске Републике Србије и Сектор за ванредне ситуације Лесковац при МУП-у. Проблеми са поплавама су решавани препумпавањем, механизацијом на терену, вршио се прокоп канала, на неким местима се постављао песак да би се направили виши бедеми. Становништву погођеном нестанком струје на коришћење су дати агрегати и гориво за исте, а локална самоуправа је, у сарадњи са Црвеним крстом, њиховим домаћинствима уручила пакете помоћи. Ради помоћи су формиране и Комисије за процену штета на пољопривреди, стамбеним и привредним објектима, инфраструктури и стварима.“

Градоначелник је данас изнео податак како је Комисија за грађевинске објекте штету проценила на 50 милиона динара на укупно 418 стамбених, помоћних, пословно-привредних објеката и мостовима у Јелашници и Турековцу. Нагласио је да Канцеларија за управљање јавним улагањима помаже око штете само на стамбеним објектима која је процењена на 20 милиона динара, као и да ће бити упућен захтев за штету на мостовима у вредности од 21 милиона динара и да ће рад ове Комисије бити настављен до 18. марта.

Комисија за пољопривредно земљиште је штету проценила на 45 милиона и 400 хиљада динара у 30 катастарских општина на пољопривредном земљишту, пољопривредним културама, пољопривредној механизацији и опреми за рад, као и на сточном фонду. Штета је процењена на 45 милиона и 200 хиљада динара на пољопривредном земљишту и пратећој опреми у пластеничкој производњи поврћа и око 200 хиљада динара у сточарској производњи.

„Након свега што смо данас чули и на основу догађаја везаних за поплаве долазимо до закључка да смо добро припремљени да реагујемо у ситуацијама са поплавама, и да морамо много више радити на превентиви и подићи је на виши ниво. Ова чињеница је била главна тема састанка са представницима Министарства унутрашњих послова одржаног у седишту Јабланичког управног округа, код начелника Ћирића коме се захваљујем на организацији. Ми смо им тада предали документ са проблематичним тачкама и очекујемо да ће сарадња у будућем периоду бити плодоносна на том пољу. Тренутно је стање такво да се вода повукла са свих локација, водостај је уредан што је створило услове за укидање ванредне ситуације проглашене због елементарних непогода. Свакако ћемо наставити да пратимо све што се дешава и да будемо у приправности. Не можемо против природе и временских непогода, али сарадњом и добром координацијом са надлежним институцијама можемо да допринесемо да што боље заштитимо становнике, домаћинства и усеве на територији нашег града," - закључио је данас градоначелник и командант Градског штаба за ванредне ситуације.

STABBBB

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија