wrapper

По дефиницији СЗО професионално подручје рада медицинских сестара је у пружању помоћи појединцу, групи или заједници када њима недостаје снага, воља или знање.

Међународни дан медицинских сестара и техничара обележава се у целом свету сваке године 12. маја, у спомен на рођење Флоренс Најтингел, британске медицинске сестре, зачетнице модерног сестринства. Реформе и мере, које је увела Флоренс и данас се спроводе, иако су успостављене пре више од једног века. Заступала је став да све сестре треба стално да одржавају и унапређују своју ефикасност, снагу, саосећајност и брижну праксу и да су за добро функционисање сестринства најважнија два услова: добро познавање неге болесника, као специфичне медицинске вештине и висока морална зрелост. „Сестринство – глас да поведе: визија здравства будућности“ је тема коју је Међународно веће медицинских сестара-техничара (ICN) одабрало за обележавање овогодишњег празника који је посвећен утицају Ковид-19 на здравствени систем и сестринску професију данашњице, али и будућности.

Велико признање у име медицинских сестара ове године указом председника Републике Србије поводом Дана државности уручено је госпођи Наташи Јовчић Зорић, главној медицинској сестри Ковид центра Опште болнице Лесковац која је понела златни Сретењски орден за заслуге у борби против заразне болести Ковид-19. У Општој болници Лесковац запослено је 825 медицинских сестара свих профила, а у Дому здравља њих 280.

Градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић поручуо је поводом данашњег дана: ,,Преко годину дана траје наша борба са пандемијом вируса корона, те смо сада, више него икада постали свесни улоге коју медицинске сестре имају у здравственом систему. Оне континуирано пружају достојанствен третман сваком оболелом пацијенту, дају стручне савете, одговоре на питања, умирују страхове и забринутост, како оболелима тако и њиховим породицама. У протеклом периоду ризикујући своје животе, радећи под тешким оклолностима, бориле су се несебично за сваки људски живот, а тренутно се ангажују и у процесу вакцинације становништва. На свим фронтовима показале су се као чувари живота и савремени хероји. Наставите да и у будућности показујете све оне квалитете као што су одговорност, храброст, инвентивност и човекољубље.“

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија