wrapper

Данас је на територији града Лесковца боравио министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић. Након састанка у кабинету градоначелника са представницима надлежних органа државне управе и локалне самоуправе, министар Недимовић и градоначелник др сци. мед. Горан Цветановић су у селу Свирце разговарали са пољопривредним произвођачима о тренутној цени парадајза, улагањима у област пољопривреде и мерама које министарство има у плану да предузме како би се пољопривредницима помогло да се изборе са захтевима и изазовима модерног тржишта.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић је у обраћању медијима изразио своје задовољство што се данас налази у Свирцу и додао:

"Разговарали смо о свим проблемима који постоје у овој пољопривредној производњи, од проблема који реално ове године наступио услед промене у клими, дошло је до померања зрења парадајза у време кад то нико није очекивао и проблема који реално постоје због цене која је последица свега тога. С друге стране разговарали смо о пољопривредној инфраструктури. Ту пре свега мислим на сву врсту инфраструктуре која помаже пољопривредницима, електрификација, аутоматска противградна заштита, путна мрежа. Ја могу слободно да кажем да пољопривредни произвођачи овде на простору и Јабланичког округа могу да очекују улагања државе у путну мрежу како би на овом простору што лакше роба стигла до својих одредишта, на Кукавици у 2022. инвестицију у противградну заштиту и има ту још неколико појединачних ствари везано од села до села које ћемо решавати како да људи што пре дођу до свог пластеника, да не морају да преваљују велику километражу, причамо о ћупријама које постоје преко локалних река и то је оно што је посао државе.”

Један од пољопривредника, Жарко Николић, истакао је да су ствари померене с мртве тачке:

„Извоз је кренуо, за Грчку, Босну, Црну Гору, а верујемо да ће у наредних неколико дана ситуацији бити још боља. Верујем да ће то, у овом тренутку решити проблем, али је значајно и све што смо договорили са министром Недимовићем. Могу да најавим, “Радуј се, Србијо“, јер би требало да и пољопривредницима у Јабланичком округу коначно сване. Више него што ико може да замисли, значе нам путеви, електрификација поља и унапред се радујемо отварању фабрике за прераду парадајза, јер би то био спас и за повртаре,“ – казао је уз констатацију да ће уз помоћ министарства, а на основу договора са министром, кроз неколико мера, половина штете бити надокнађена произвођачима парадајза у Јабланичком округу.

“Значи нам то што је министар дошао у наше село и што стоји иза својих речи да ће нам помоћи. Имамо планове које смо сада овде остварили за будућност за прераду парадајза,“ – казао је Саша Трајковић, пољопривредни произвођач који је присуствовао састанку.

Остали пољоприведници су додали да су почели да извозе робу у Грчку и Босну и Херцеговину, а према договору са министром у предстојећем периоду ће бити отворена фабрике за прераду парадајза где ће пољопривредни произвођачи моћи да додатно зараде од парадајза из друге класе.

 

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија