Одштампајте ову страницу

Синоћ је у Културно информативном центру Србије у Паризу свечано отворена изложба „Моравци и Французи, браћа по оружју УСПОМЕНЕ И ПРИЧЕ ИЗ РАТА (1916-1918)“.

Галерија центра била је препуна, како Срба, тако и Француза који су са одушевљењем, али и сузама испратили отварање.

„Моравци и Французи, браћа по оружју УСПОМЕНЕ И ПРИЧЕ ИЗ РАТА (1916-1918)“ је трећа изложба којом Народни музеј Лесковац уз покровитељство Града Лесковца и Министарства културе и информисања доприноси обележавању стогодишњице завршетка Великог рата.

Изложбу је отворио градоначелник Лесковца др Горан Цветановић:

„Велика је част бити овде у Културном информативном центру Србије у Паризу и отворити изложбу којом скромно доприносимо обележавању стогодишњице Великог рата, и то управо причом о ратном пријатељству између Француске и Србије искованом на Солунском фронту у Првом светском рату. А да то пријатељство и даље траје показује чињеница да ће и изложба Француског културног центра у Србији веома брзо гостовати у Лесковцу, граду одакле долазимо, изложбом која такође говори о заједничкој борби француских и српских војника у Великом рату“.

Цветановић је истакао да изложба представља један од начина на који се подсећамо искреног пријатељства два европска народа – француског и српског и захвалио се Културно информативном центру што је препознао значај исте. Градоначелник се захвалио и ауторима изложбе, директорки Народног музеја у Лесковцу, музејском саветнику Мири Ниношевић и музејском саветнику Верољубу Трајковићу и свима запосленима у Народном музеју у Лесковцу који су учествовали у њеној реализацији.

На отварању је говорила и директорка Народног музеја Лесковац Мира Ниношевић: „Порука ове изложбе је да искрена и дубока пријатељства, стварана у тешким ратним условама, када је у рову оружје ковало братство – треба да трају вечно“- казала је Ниношевић.

Међу посетиоцима изложбе нашао се и адмирал француске војске у пензији Анри Лакај, чији је отац ратовао са Србима и преносио му приче о њиховој патњи и јунаштву.

Галерија слика