wrapper

Данас је градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић са сарадницима обишао Постројење за пречишћавање отпадних вода у Богојевцу. Повод посете била је демонстрација претварања биогаса у електричну енергију након радног састанка одржаног на постојењу у вези са објектима Линије муља ком су присуствали представници Министарства екологије, Комисије за технички преглед, надзорног органа, извођач радова и представници ЈКП Водовод Лесковац и ЈИП.

Градоначелник Цветановић је подсетио да је пројекат Управљање отпадним водама на територији града Лесковца један је од најзначајнијих пројеката за град Лесковац и заштиту животне средине и додао да се комплетан пројекат састоји из три компоненте: Градског колектора вредног 464 милиона динара, Централног постројења за пречишћавање отпадних вода (Линија воде, 10,4 милиона евра и Линија муља, 497,5 милиона динара) и ОРИО пројекта: проширење канализационе мреже у 16 насељених места.

„Данас смо се окупили на овом постројењу поводом чињенице да су недавно пуштени у рад гасни генератори и успешно се отпочело са производњом електричне енергије за потребе рада постројења. На основу до сада произведеног биогаса, квалитета отпадне воде на улазу у постројење, гас-генератори ће производити електричну енергију која ће моћи да покрије рад постројења у просеку око 12 сати дневно. Град Лесковац је свестан колико је у данашње време, у условима светске енергетске кризе, важно експлоатисати обновљиве и алтернативне изворе енергије. То што је ово постројење самодовољно и енергетски самоодрживо, доказ је да овај пројекат вишеструко користан за животну средину и квалитет живота наших суграђана.“

„Представници Министарства за спољну трговину и развојну сарадњу Краљевине Холандије почетком идућег месеца боравиће у Београду, како би са нашим Министарством за заштиту животне средине потписали Анекс Споразума за фазу имплементације ОРИО пројекта, који предвиђа да се за изградњу поменуте канализационе мреже граду Лесковцу усмери још додатних 10 милиона евра. С тим у вези, Град и надлежно министарство следеће недеље ће потписати анекс уговора,“ – додао је градоначелник Цветановић.

Маја Милошевић Милојић, помоћник директора ЈКП Водовод говорила је о техничким детаљима.

„Привели смо крају пробни рад објеката Линије воде и Линије муља. На Линији воде смо доказали параметре на излазу, пречистили воду и довели параметре на основу улаза да излаз буде у складу са законском регулативом, а у другом процесу линије воде произвели муљ. Ми на постројењу имамо отприлике око 6000 тона муља за ових 9 месеци и муљ има око 20 посто суве материје, чак су испитивања акредитоване лабораторије показала да су материје од 21-24 процената. Тај муљ након 6 месеци је почео да се транспортује у анеробне дигесторе где је почео технолошки процес издвајања биогаса или метана. Након месец дана смо након дигестије почели да пунимо балон и до сада смо произвели око 11.000 метара кубних гаса. Прошле недеље смо пустили у пробни рад гасне генераторе, неколико недеља пре тога и гасни котао, до сада је на постројењу прошло око 4 милиона метара кубних отпадне воде, што је износило око 19 хиљада метара кубних на дану. Инсталације и објекти на Линији муља су апсолутно аутоматизовани, преко СКАДЕ, тако да су подешени параметри да се аутоматски покреће рад гас генератора и остале опреме.“

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија