wrapper

Подаци изнети на сајту Министарства образовања, науке и технолошког развоја показују да су ученици задовољни досадашњим искуством у дуалном образовању, док њихови родитељи сматрају да овај вид образовања ученицима пружа веће шансе за запошљавање након завршетка школовања.

Управо је овај модел образовања био тема данашњег састанка помоћнице министра за образовање, науку и технолошки развој проф. др Габријеле Грујић са представницима средњих школа на теритрији града Лесковца. Уводну реч на данашњем састанку дао је градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић и рекао:

„На територији нашег града две школе, Школа за текстил и дизајн и Средња школа у Вучју, и укупно 273 ученика у сарадњи са компанијама реализују дуално образовање. Важно је да имамо средње школе у систему дуалног образовања. То нашој деци доноси одговорност и озбиљност, и отвара могућност да имамо раднике и стручњаке за разне области. Компаније које послују у нашем граду поседују услове да младима пруже знања која су им потребна за будуће запослење. Јасно је да се усвојено знање вреднује тек онда ако је у пракси примењиво. Од оваквог вида образовања бенефите има и компанија, и појединци, и свакако локална самоуправа. Дуално образовање се показује као прилика да ученици науче да примењују теоријска знања која су стекли током школовања, као и да стекну радно искуство која ће им се показати као значајно у даљем раду и животу. Овако припремљени ученици ће лашке наћи посао и своје место у компанијама у нашем граду и на тај начин остати овде и у будућности доприносити још већем просперитету нашег града.“

Градоначелник је подсетио да Лесковац има БФЦ сертификат за локалну самоуправу са повољним пословним окружњем, који је први у Србији добио четврти пут са процентом испуњености од 96,33% и додао да се у односу на крај 2012. године број незапослених смањио за 10566 лица, те сада стопа незапослености са 12.566, колико се тренутно налази на евиденцији Националне службе за запошљавање, смањена на 13,38%.

„Као један од основних стубова развоја друштва образовање се налазило, налази се и налазиће се у будућности увек високо на листи наших приоритета. Континуирано улажемо у обнову храмова знања, сваке године повећавамо издвајања за ову област и одржавамо константну комуникацију са просветним радницима како бисмо се упознали са стањем у школама, њиховим потребама и евентуалним проблемима. Сваке године, на почетку првог и другог полугодишта имамо састанaк са директорима свих школа у Лесковцу и околини, да бисмо решавали све што треба на најбољи могући начин. Данас ученици имају много боље услове током боравка у школама, а просветни радници боље услове за рад. Зато желим да поново искажем захвалност Министарству просвете на Светосавској награди, која је потврда квалитета образовања у Лесковцу. То је награда за све људе који се баве образовањем.“

Градоначелник је данас истакао и да су се просветни радници адаптирали новим условима рада због пандемије корона вируса и да квалитет образовања није опао.

Габријела Грујић, помоћник министра образовања, науке и технолошког развоја говорећи о важности дуалног образовања казала је:

„Дуго година у Србији није постојало врло битно и важно радно васпитање. Научили смо нашу децу, стимулисали их као родитељи да уче, да стално стичу теоријска знања, јер јако је важно. Теорија је мајка знања. Али, како да говоримо о компетенцији и сублимацији и знању и вештинама као јединственом квалитету, ако нам компаније не отворе врата. Компаније су то и урадиле. Показало се да су компаније друштвено одговорне компаније и да, када су примиле наше младе на школовање, показали су да им није било битно да то буду само ученици који ће се код њих и запослити. Него су то посматрали у ширем контексту, да дају прилику да што већи број ученика стекне то знање.“

„Моја порука младим људима је, иако желите да одете, сигурна сам да ћете се вратити, јер Србија постаје економски моћна земља. Свакога дана долазе најугледније компаније и траже квалитетне кадрове. Данас можемо говорити о квалитетним кадровима само ако имамо дуални модел образовања на наш, национални начин. Креирали смо национални модел дуалног образовања.„

Грујићева је истакла да су на озбиљном задатку да све што имају од знања и васпитања пренесу деци која се школују у Србији и додала да је градоначелник Цветановић много дао од себе.

„Због тога је релевантна комисија која је имала веома озбиљне критеријуме донела одлуку да градоначеник Цветановић Горан добије Светосавску награду, велики углед и велика част. Ја му овом приликом честитам,“ – додала је и том приликом му уручила први примерак своје књиге „Национални модел дуалног образвовања: Пут у будућност Србије“.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија