wrapper

Данас је у Доњем Стопању код управне зграде бившег друштвеног предузећа „Навип“ одржана конференција поводом радова на атарским путевима у овом крају у дужини од 77,2 километара који увелико теку.

Овај захтеван подухват који ће омогућити пољопривредним произвођачима лакши приступ до парцела са 30% удела финансира град, а осталих 70% финансира Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Повод ове конференције је још један важан пројекат из области пољопривреде у којем је Лесковац лидер– електрификација поља и из тог разлога је обиђено место и место у Винарцу на ком је постављено шест стубних трафостаница из којих ће се власници парцела снабдевати електричном енергијом која је потребна за наводњавање пољопривредног земљишта. 

Поред градоначелника Лесковца др Горана Цветановића, на конференцији су говорили директрор Електродистрибуције у Лесковцу Душан Анђелковић и шеф Одељења за привреду и пољопривреду Бобан Соколовић.

Градоначелник је овом приликом казао:

„Један од најважнијих и најзахтевнијих задатака је свакако комасација и уређење и изградња атарских путева. Без обзира на комплексност овог подухвата ми смо се одважили на њега, те је за процес комасације, у којем смо лидери на територији читаве Републике, до сада утрошено 86 милиона динара. За атарске путеве за 167 километара издвојено је 60 милиона динара."

С обзиром на то да се атарски путеви у овом крају граде на земљишту које је некада користило друштвено предузеће „Навип плантажа“, шеф Одељења за привреду и пољопривреду се осврнуо на запуштеност овог простора који се годинама уназад не користи и додао да од 2015. године локална самоуправа и надлежно министарство удруженим снагама учинили напоре да врате ово земљиште у функцију. Први предуслов за покретање комасације је било решавање замршених имовинско-правних односа што је приведено крају 2018. године чиме су омогућене комасационе имвестиције, односно крчење и уређење атарских путева. Све ово је резултовало издавањем доњег дела поседа који је у власништву града компанији Лазар Блаце, а доњи, брдски део је издат компанији Рубин.

Градоначелник је поменуо и радове у Винарцу на електрификацији поља за које се пријавило 128 корисника са територије КО Винарце са површином од око 100 хектара које ће покривати нисконапонске мреже. Овај пројекат који ће значајно побољшати и унапредити пољопривредну производњу има и погодан утицај на животну околину с обзиром на то да овакав вид наводњавања искључује емисију штетних гасова, а оставља и могућност повезивања расвете у летњим месецима као и видео надзор.

Градоначелник је тим поводом рекао: "Још један врло важан пројекат за наше пољопривреднике је електификација поља у који је до сада уложено преко 65 милиона динара и изграђено преко 37 километара електромреже. Тренутно се изводе радови у вредности од 38 милиона динара у виду постављања шест стубних трафостаница на високи напон. Тиме ће се створити услови да се између сваке трафостанице прикључе пумпе за наводњавање што ће значајно умањити трошкове производње. Реализацијом овог пројекта корисници електричне енергије као извор напајања пумпи за наводњавање ће имати уштеду у финансијском делу 7-8 пута.“

Директор Електродистрибуције Лесковац је рекао да ће рачун за струју корисника зависити од количине утрошене електриче енергије, али да ће овакав систем за наводњавање сигурно бити јефтинији од класичниг наводњавања путем агрегата. Рачуни за утрошак елекричне енергије ће се уручивати преко удружења корисника вода и пољопривредних произвођача Анђели.

 

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија