wrapper

Трговина људима је глобални феномен који погађа читав свет – земље у политичкој и економској транзицији, неразвијене земље и земље у развоју, земље у рату и постконфликтне земље, које се појављују као земље порекла и транзита жртава, као и економски развијенијене земље које се појављују као земље дестинације.

Градско веће града Лесковца је, у циљу борбе и сузбијање трговине људима и на иницијативу градоначелника др Горана Цветановића, новембра месеца 2013. године донело одлуку да се  формира  ,,Локални координациони тим за борбу против трговине људима“. Тим је формиран са циљем оснаживања системског партнерства у спровођењу Националне стратегије за борбу против трговине људима који заједнички спроводе Међународна организација за миграције (ИОМ) и Министарство унутрашњих послова Републике Србије.  Чланови локалног координационог тима за борбу против трговине људима су: представници Полицијске управе Лесковац, Центра за социјални рад Лесковац, Дома здравља Лесковац, Црвеног крста Лесковац, Вишег јавног тужилаштва Лесковац, Вишег суда у Лесковцу, као и Канцеларије за младе Лесковац. Град Лесковац има добре републичке и локалне институције, као и стручњаке различитих профила који заједно делују у овој борби.

Месец октобар је посвећен борби против ове пошасти, а сваког 18. октобра се обележава Европски дан борбе против трговине људима па је тим поводом у Народном позоришту Лесковац уприличена трибина на ову тему којој су присуствовали ученици средњих школа.

У име локалне самоуправе и градоначелника Лесковца др сци. мед. Горана Цветановића на трибини се обратила др Александра Миловановић, члан Градког већа задужена за област здравства и социјалне заштите:

„Тежњу и деловање града у овој области препознао је и Центар за заштиту трговине људима, најважнија установа у нашој земљи која пружа заштиту жртавама, па је јула 2019. године град Лесковац постао први град са којим је потписан протокол о сарадњи. Локална самоуправа и градоначелник др Горан Цветановић наставиће и у будућности да прате и пружавају подршку свим активностима које овај тим спроводи јер је од круцијалног значаја и општег интереса деловање у свим сегментима људског друштва.“

Директорка Центра за заштиту жртава трговине људима Александра Љубојевић тим поводом истакла је да је локални тим у Лесковцу један од најбољих у Републици Србији и да имају одличну сарадњу са њима.

„Ми из Центра увек можемо на њих да се ослонимо и увек их истичемо као пример добре праксе. Што се тиче иначе трговине људима у Србији, као што знате, Центар за заштиту жртава трговине људимо је републичка установа, потпуно је финансирана из републичког буџета. Можемо да се похвалимо да смо ове године развили услугу прихватилишта за ургентни пријем жртава трговине људима, чак смо и у време пандемије доста радили, али у отежаним условима. Имамо резултате - у односу на 2019. годину имамо већи број идентификованих жртава, за првих 9 месеци у односу на протеклу годину. Ове године смо идентификовали 46 жртава. Преко 50 посто жртава јесу деца, и тај тренд се, нажалост, не смањује. То можемо да спречимо оваквим догађајима – да нам деца дођу, да виде, да се упозају, едукују, да проширимо свест о томе шта је трговина, колико ризика и последица носи и како можемо од тога да се заштитимо, које службе у земљи могу да нам помогну и на локалну и на републичком нивоу.“

У оквиру обележавања овог дана, Сања Савић, педагог из Центра за заштиту жртава трговине људима, је одржала краћу презентацију на тему – Борба против трговине људима, којом је лесковачким средњошколцима приближила овај глобални феномен.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија