wrapper

Данас је у Свечаној сали Града Лесковца организован пријем особа са инвалидитетом и на тај начин обележен је Међународни дан особа са инвалидитетом.

Oвај дан треба да укаже на боље разумевање особа са инвалидитетом, да помогне да људи постану свеснији права, достојанства и добробити особа са инвалидитетом. Да се подигне ниво свести о важности њиховог интегрисања у све аспекте живота, од економских и политичких, до друштвених и културних. Особе са инвалидитетом су важан део нашег друштва; њихове потребе су исте као и потребе других. Стога је важно да разумемо и њих али и чињеницу да они нису терет друштва.

Тема овогодишњег обележавања је „Оснаживање особа са инвалидитетом и осигурање инклузивности и једнакости".

"Град Лесковац се труди да оснажи и особе са инвалидитетом укључи у свакодневни живот. Широм града се постављају рампе за инвалиде, на тортоарима стазе за слепе, а морам похвалити и наше установе попут Народног музеја који је ове године отворио изложбу „Додирни прошлост“ која повећава приступачност особама са инвалидитетом. За финансирање и суфинансирање услуга које се њима пружају попут персоналне асистенције, саветодавно-терапијских и социјално едукативних услуга, као и путем јавног конкурса укупно је издвојено 32,9 милиона динара. Поручујем вам да град стоји уз вас, да држава стоји уз вас, да ћемо у следећој години још више финансијских средстава издвојити за вас. Планирана сума износи око 40 милиона динара," - казао је градоначелник, др Горан Цветановић.

Градоначелник је искористио прилику да апелује послодавцима, који за то имају могућности, да запосле људе са инвалидитетом.

На крају им је  честитао њихов Дан и поручио им да ће заједничким радом и заједничким пројектима наставити да раде на унапређењу живота особа са инвалидитетом.

Присутнима се обратила и председница Удружења дифтрофичара Јабланичког округа, Гордана Стојановић, и притом похвалила Лесковац као локалну самоуправу за пример, која константно и на различите начине олакшава и унапређује живот особама са инвалидитетом, а највећу захвалност упутила градоначелнику, др Горану Цветановићу, на његовом залагању и сталној, несебичној подршци.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија