wrapper

Градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић је данас у друштву својих сарадника и представника медија обишао ирску компанију Аптив, прву која је свој погон отворила у Зеленој зони.

Градоначелника су дочекали Марко Масано, један од генералних директора, Луиш Фугуередо, директор операција за регион Европе, Јозеф Крупа, менаџер фабрике, Јелица Чобановић, финансијски директор за Србију и Јелена Јовановић, менаџер за људске ресурсе.

Пре обиласка производног погона градоначелник је са представницима компаније разговарао о развојном путу Аптива и обавестио их о почетку процеса гасификације Зелене зоне.

Пролазећи кроз погон, градоначелник Цветановић, његови срадници и представници медија су се упознали са радом скоро 5000 запослених у фабрици, производним процесом, изгледом каблова који се стављају аутомобиле и детаљно им је образложена комплексност производње у оквиру које се дневно произведе 500 хиљада жица дневно.

У име компаније присутнима се најпре обратио Марко Масано, свима пожелео добродошлицу у фабрику, према његовим речима најновију и технолошки најопремљенију фабрику компаније Аптив и рекао:

„Запошљавамо више од 180 хиљада људи у целом свету, још 54 фабрике у односу на ову постоје у свету. У Србији послујемо уназад неколико година и план нам је да досегнемо цифру од 11 хиљада укупно запослених људи. Ми смо водећа компанија аутомобилске индустрије која је на тржишту и која се бави електрификацијом аутомобила. Аутономна вожња је најновији тренд у аутомобилској индустрији. Циљ аутономне вожње је повезивање људи и технологије и саобраћаја како би се унапредило возило и очувала животна средина. Аптив се у Србији укључио у систем дуалног образовања зато што желимо да учествујемо у изградњи стилова и знања људи у овој земљи и желимо да развијемо и запослимо стручњаке који ће постати будући менаџмент наше компаније. У Лесковцу смо изградили импресивну фабрику са најсавременијом технологијом у аутомобилској индустрији у смислу комплексности, сложености и ергономских захтева и веома смо имепресионирани жељом наших запослених да уче, развијају се и напредују на својим радним местима.“

Масано је нагласио да Аптив са локалном самоуправом града Лесковца има одличну сарадњу и осврнуо се на проблеме са којима се аутомобилска индустрија у свету сусреће, истичићи да се она може превазићи само уз флексибилност у раду и додао:

„И поред свих потешкоћа, за нас људи остају приоритет у овој компанији и ми се заиста фокусирамо на људе и на бригу о људима. Једна смо од ретких компанија која поседује драјв лајн кол центар и постери који се три године уназад налазе по фабрици служе да радници 24/7, преко оператера који говоре српски језик, могу да пријаве сваки сумњиви случај који се тиче непотизма, корупције, дискриминације било које врсте. Осим драјв лајн линије по фабрици видећете и обавештења која позивају запослене да искористе отворена врата и служби људских ресурса такође пријаве сваку врсту сумњивог понашања. Отворени смо, желимо да наши запослени знају да то јесмо, желимо да чујемо њих, све што их мучи, зато што заиста стављамо људе на прво место.“

У име компаније се обратила и Јелица Чобановић, финансијски директор, такође истакла да је циљ Аптива да у Србији запосли 11 хиљада људи и казала:

„У Лесковцу тренутно имамо скоро 5000 запослених, са позитивним трендом раста преко овог броја. Око 55 милиона евра је вредна инвестиција која је до сада уложена у Лесковцу. У овом тренутку желим да нагласим да је менаџмент одлучио да нашим запосленима да подршку у смислу мотивације за вакцинацијом, да уколико желе да се вакцинишу. Аптив ће одобрити један дан плаћеног одсуства свим запосленима за сваку дозу, ово значи да за три дозе постоји потенцијал за три дана плаћеног одсуства. Подржавамо кампању Републике Србије која промовише вакцинацију на овај начин. Додатно бих волела да најавим неколико пројеката које ћемо спровести у сарадњи са локалном заједницом, нећемо причати сада о детаљима, али неколико пројеката се тренутно разрађује са представницима локалне самоуправе. Један од најбитнијих пројеката који се тренутно спроводи у Аптиву јесте карго фри односно смањење утицаја угљен диоксида као део овог пројекта развијаћемо пројекат на нивоу локалне самоуправе којим ћемо допринети побољшању између осталог са загађењем животне средине.“

Након обиласка компаније градоначелник је закључио да је развој и напредак и више него евидентан, да су од почетних 25 милиона евра улагања достигла 55 милиона евра што је Лесковцу подарило једну озбиљну и савремену компанију.

Како је данашњи обилазак организован управо на иницајативу градоначелника Цветановића, он је нагласио да му је драго што су прихватили његов предлог и своја врата отворили представницима локалне самоуправе и новинарима први пут након отварања јануара 2019. године.

„Када смо са председником Републике Србије, господином Александром Вучићем, 2019. године отворили Аптив, хала је била прелепа, али полупразна тада је била инвестивија вредна 25 милиона евра. Био је почетак, људи су се упознавали са процесом производње. Сада је потпуно другачија ситуација, скоро 5000 радника, биће и преко 5000 њих, иако је уговором дефинисано 2000 радника, вредност већ 55 милиона евра, дупло више. Фабрика је опремљена најсавременијим машинама искључиво из Швајцарске. Слушајући представнике копманије видео да сваки аутомобил има посебне каблове, да је процес десетак дана да се испоручи сваком у тренутку кад наручи и да у комуникацији са наручиоцима нема места за кашњење.

Аптив је једина фабрика у нашем крају која је без лимита запошљавала људе који су старији од 30 година. Радници имају две паузе, са одличном кухињом, а имајући у виду запослених 5000 радника и три смене, тешко је да преко 1500 радника у исто време имају паузу, зато је у једној смени организопвано најмање шест пауза, што успорава процес мпроизводње, али показује поштовање законских норматива. Ми смо успели, захваљујући запошљавањима у компанији Аптив, да смањимо стопу незапослености за 24,9%, односно скоро 15% повећамо процес запослених у привреди, што је фантастичан податак.“

„Лесковац је једини град који је јуче у Новом Саду добио сертификат „Лидер одрживог развоја“, а то се не би догодило да није фабрике Аптив у Лесковцу, да није Статовца који гради на парцели поред, турске фабрике која ће погон отворити у наредних неколико месеци и свега другог што се у граду дешава. ПОдсетићу вас и да је Лесковац једини град у Србији који је по 4. пут добио БФЦ сертификат са процентом испуњености од 96,33%. Иако се могу чути замерке на раднике који долате са стране, срећни смо што је у првих 6 месеци у нашем граду било 5000 ноћења и да није фабрике Аптив, многи хотели и ресторани били би у финансијском проблему. Овако су им капацитети апсолутно пуни“ – додао је градонечалник и осврнуо се на процес вакцинације:

„У граду није задовољавајућа ситуација што се тиче вакцинације, преко 50 % је вакцинисних, у фабрици Аптив је 32%, као и до сада смо спремни да посебне екипе здравствених радника усмеримо овде и да сви који желе буду вакцинисани и заштићени, да заштите и себе и сопствене породице. На крају се као лекар захваљујем Аптиву што су организовали рад амбуланте, због тога што је здравствена заштита доминантна, суграђани су нам приоритет, њихово здравље такође, и поново захваљујем што је руководство Аптива имало слуха и могућности да покрене амбуланту у оваквој фабрици од 5000 људи.“

Луиш Фигуередо, директор операција за регион Европе, се такоше обратио на конференцији и рекао:

„Аптив је јако поносан на оно што имамо овде, као што је неколико пута поновљено, ово јесте најбоља производна јединица коју Аптив тренутно поседује. Производимо веома сложен производ за веома посебног купца, зато смо овде морали да изградимо најбоље услове од опреме, са перспективе самог објекта, а нарочито у процесу припреме свих запослених за самосталан рад у овој фабрици. Обезбедили смо врло интензивне тренинге за све запослене и начинили напоре да обезбедимо најбоље могуће услове у производној јединици. Температура се у складу са законом држи у лимитима прописаним, у интервалу од 20-25 степени. Видели сте током обиласка да је доста уложено у саму ергономију радних места, ту је и кантина, амбуланта и још многе ствари које током обиласка нисте видели. Најбитније је што смо обезбедили радна места људима и што они који раде у фабрици имају простора да напредују у својим каријерама. Није само моменат запослења, него је много битан фактор и раста и развоја самих запослених унутар компаније. Многи запослени су били оператери, сада су на местима супервизора. И зато смо поносни на све оно што постигли и што не би било могуче постићи без подршке локалне самоуправе. Још једна ствар на коју подсећамо је да смо ми један део ланца великог добављача који даје само један део полупроизвода за финалног купца, а који су неопходни да се произвде ауто какав је С класа. Зато морамо да будемо флексибилни.“

Фигуередо је данас говорио о проблемима са којима се аутомобилска индустрија суочава и казао: „Аутомобилска индустрија је данас једна од оних која се најагресивније развија, сигурно знате да последње две године нису биле лаке за аутомобилску индустрију, са утицајем ковида, кризе у произовдњи мирко процесора, то је отворило много проблема. Сви ови екстерни услови дају могућност нашем купцу да у једном периоду производи ван уговорених количина зато смо морали да у одређеном периоду радимо ван законски прописаних радних сати, уз сагласност радника и адекватну надокнаду. Али, истичемо да се смо се ван тога увек придржавали свих законских норми у процесима рада.“

У Аптиву је данас речено да се прековремени рад организује само у крајњој нужди и да је за фабрику је он много скупљи него када се рад одвија у регуларним сменама, као и да је од 2018. до 2021. кроз копманију укупно прошло мало мање од 8000 људи.

Након обиласка и одржане конференције градоначелник Цветановић се захвалио на пријему, рекао да иако је имао позив за Гранцуског амбасадора за изложбу у Београду, сматрао је да треба да посети компанију и пожелео им да наставе да се шире и постигну 11 хиљада запослених у Србији.

Tagovano

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија