wrapper

Данас је одржана друга седница Градског штаба за ванредне ситуације на којој је јавност обавештена о тренутној епидемиолошкој ситуацији на територији града Лесковца у складу са којом је Завод за јавно здравље препоручио низ противепидемијских мера у циљу сузбијања ширења заразне болести Ковид-19.

Епидемиолог Завода за јавно здравље Лесковац др Јадранка Красић је поднела извештај о епидемиолошкој ситуацији:

Градоначелник Лесковца и командант Градског штаба за ванредне ситуације др сци. мед. Горан Цветановић се надовезао на извештај Завода за јавно здравље и притом казао:

"На почетку 2022. године, већ током првог месеца, наша држава, као и читав свет, се суочава са повећаним бројем лица оболелих од корона вируса. Према последњем пресеку, Србија бележи 15.046 новооболелих лица од 30.998 тестираних, док у Лесковцу данас имамо 172 лица код којих је регистрован корона вирус, од 410 тестираних. Оно што овај талас разликује од претходних, је мањи број хоспитализованих лица у односу на велики број новозаражених. Повећава се број пацијената којима је потребан преглед, број позитивних лица, као што сам већ рекао, и ситуација је према оцени епидемиолога неповољна са тенденцијом погоршања. Олакшавајућа околност у овој ситуацији је та што овај сој изазива лакшу клиничку слику, те је потреба за хоспитализацијом много мања него у периоду иза нас те се једноцифрени број пацијената из примарне здравствене заштите упућује у болницу, док већина буде упућена на кућно лечење. На данашњи дан у лесковачкој ковид болници је хоспитализовано 46 пацијената, из Лесковца 36. Било је 7 пријема, два отпуста. На кисеонику је 27 пацијената. Иако је слабији према симптомима које изазива, епидемиолози омикрон сој оцењују као изузетно вирулентан, са високим степеном преношења, зато је потребно да сви избегавамо масовнија окупљања која погодују ширењу."

Једна од тачака данашње седнице, тицала се упита Техничке школе о одржавању Св4етосавског бала и градоначелник Цветановић је о томе рекао:

" Чланови штаба сматрају да није погодно одржати бал у овој ситуацији, што је смер у којем је и сам организатор и одлучио да делује, а и остатак програма Светосавских свечаности су прилагодили предложеним упутствима и мерама прописаним од стране Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Тима који је задужен школе."

Градоначелник је додао да је најбољи начин заштите од корона вируса имунизација и изнео податак да је након више од годину дана спровођења овог процеса закључак да и вакцинисане особе могу оболети, али да прележе вирус без већих последица и озбиљних симптома, уз констатацију да проценат вакцинисаних лица није задовољавајућ - износи тачно 50,13% односно 55.189 лица са првом дозом. Две дозе је примило 53.677 особа, односно 48,76% а трећу 29.154 лица, што у процентима износи 26,48%.

Епидемиолог др Зорана Кулић из ЗЗЈЗ Лексовац изнела је актуелну епидемиолошку ситуацију у Лесковцу и читавом Јабланичком округу и изнела структуру заражених – 184 запослених лица, 48 незапослених лица, 54 пензионера, 20 ученика, 4 детета и 2 студента. Такође је истакла да се број прегледа у Ковид амбулантама повећава, као и број хоспитализованих лица у Ковид болници.

„Оно што бих нагласила јесте да на нашем подручју и даље постоји недовољан обухват вакцинације, јер је недовољан број вакцинисаног одраслог становништва са две и три дозе.“

Говорећи о предлозима мера, др Кулић казала је да се настави и даље са имунизацијом на свим пунктовима, да се у што краћем временском року вакцинише што већи број становника Јабланичког округа, посебно првом дозом вакцине, а упоредо спроводити и вакцинацију другом и трећом дозом, да настави да функционише дечја Ковид амбуланта, да се школе придржавају Одлука у вези праћења и координисања примена превентивних мера у раду школа које доноси Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, обавезна је употреба заштитних маски за све у школама, спроводити ригорозну контролу мера Републичког кризног штаба од стране надлежних органа и др.

Директор заменик директора Дома здравља др Часлав Недељковић је обавестио присутне да ће вакцинални пункт из хале Партизан бити премештен у матичну установу због слабијег одазива грађана и лакше организације. Рекао је да ће се вакцинација обављати у малој сали ове установе на четвртом спрату и да ће пут до пункта бити јасно обележен.

Др Небојша Димитријевић, директор Опште болнице Лесковац је говорио о хоспитализованим пацијентима, повећању броја заражених који имају лакшу клиничку слику, али је нагласио да се углавном хоспитализују пацијенти који пате од кардиваскуларних или цереброваскуларних болест. Др Димитријевић је уједно изнео податак да ће се од сутра на препоруку Завода за јавно здравље увести обавезно тестирање запослених у овој установи, те да ће се оно одвијати у објекту на улазу у главну зграду болнице који се раније користио као продавница. Постоји могућност да се у зависноти од околности у овој просторији тестирају и пацијенти како би се избегло стварање гужве.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија