wrapper

Данас је у етно-комплексу Шоп-Ђокић, у организацији Туристичке организације и Регионалне привредне коморе Лесковца, а под покровитељством града Лесковца, одржана Изложба домаћег лесковачког ајвара, зимнице, меда, вина и воћне ракије. Ова манифестација окупила је бројне излагаче домаћих производа, као и десет такмичарских екипа које су се надметале у припремању лесковачког ајвара по традиционалној рецептури, али и салата од печених паприка.

На свечаном отварању изложбе, присутнима се обратио директор ТОЛ-а Небојша Коцић, и истакао да се ТОЛ потрудио да манифестацију коју је лесковачка Регионална привредна комора организовала до 2016. године поново стави на ноге. "Ово је наша, домаћа, лесковачка прича и изузетно ми је драго што смо окупили ове људе. За три најбоља такмичара у справљању ајвара припремили смо вредне награде".

У свом обраћању, председник Регионалне привреде коморе Лесковца, Горан Јовић, навео је да је Лесковац познат по најквалитетнијем ајвару. Г. Јовић се захвалио ТОЛ-у што је поново покренуо ову манифестацију, јер Лесковац треба да буде препознатљив не само по Роштиљијади него и по такмичењу у припремању ајвара, као једног од брендова нашег града.  

Учеснике и госте је у име градоначечник Лесковца, др сци. мед. Горана Цветановића, поздравила његова заменица, др Лидија Димитријевић, и том приликом истакала:

„Лесковачки ајвар је један од три регистрована лесковачка бренда, нешто по чему смо препознатљиви широм света и што заслужује једну овакву манифестацију локалног карактера. Наш ајвар се спрема од најквалитетнијих паприка са плодних лесковачких ораница. У ово доба године, нема домаћинства у Лесковцу које не замирише на ајвар, љутеницу и другу зимницу, на домаће вино и ракију. Част ми је што као локална самоуправа можемо да подржимо Туристичку организацију и Регионалну привредну комору у реализацији ове изложбе, јер ће она обогатити туристичку понуду нашег града. Град Лесковац ће увек бити покровитељ манифестација које за циљ имају да се Лесковац представи онаквим какав он заиста јесте – као место аутентичних укуса, врсних гастронома, срдачних и предусретљивих људи“.

У културно-уметничком делу програма, посетиоци Изложбе имали су прилике да уживају у наступу лесковачких мажореткиња, као и КУД-а Леминд.

Након дегустације припремљеног ајвара, стручни жири је донео одлуку о победницима овогодишњег такмичења. Трећу награду освојила је Туристичка организација општине Власотинце, друга је припала Визиторксом центру Теодора из Лебана, а прво место је освојила екипа СРЦ Дубочице - Црвен и благ. Специјална награда за припрему салате од печених паприка отишла је у руке Визиторском центру Теодора.  

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија