wrapper

Вечерас је у Лесковачком културном центру отворена 21. Балканска смотра младих стрип аутора.

Балканска смотра младих стрип аутора кренула је као најстарији стрип фестивал бивше Југославије, и своје границе полако ширила кроз Балкан да би данас био оборен светски рекорд по броју учесника, чак 3017, из 67 земаља са 6 континената.

Смотру је отворио градоначелник Лесковца др Горан Цветановић заједно са његовом екселенцијом, амбасадором Краљевине Белгије Куном Адамом.

Том приликом градоначелник је истакао:

„Поклоници девете уметности биће у прилици да је ближе упознају кроз велики број радова младих стрип аутора, као и путем спектакуларног програма која су нам организатори припремили. Због тога осећам потребу да им се захвалим на вредном раду и огромној посвећености које овакав догађај изискује.

Изузетна ми је част што вечерас заједно са амбасадором Краљивине Белгије, његовом екселенцијом Куном Адамом, отварам 21. Балканску смотру младих стрип аутора. Надам се да ће млади остати упорни и истрајни у свом раду, док ће Локална самоуправа наставити да несебично помаже развоју девете уметности у нашем граду.“

Амбасадор Краљевине Белгије Кун Адам том приликом казао је:

„Велика ми је част што сам данас са вама на отварању 21. Балканске смотре. Лепо је вратити се у Лесковац, град који све више развија културне односе са Белгијом. Прошле суботе сам гледао младе Лесковчане како представљају моју земљу на такмичењу Србија у ритму Европе, и били су сјајни, хвала им и што су данас овде.

То што сам ја данас овде није случајно. Као што многи од вас знају, моја земља је страствени љубитељ стрипа. Белгијски стрип и његови аутори су познати широм света током 20. века. Њихов успех је толики да бисмо могли рећи да су јунаци попут Тинтина, Таличног Тома и других, и да су најбољи белгијски амбасадори наше културне баштине.“

„Господине градоначелниче, хвала Вам што сте подржали једну овако важну изложбу и што сте српској пубици омогућили избор кроз који може да се упозна са традицијом белгијском стрипа. Надам се да ће инспиристати младе српске аутора да развију свој лични печат,“ – додао је амбасадор Адам Кун.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија