Одштампајте ову страницу

Балканска смотра младих стрип аутора ове године пуни 25 година постојања, што је чини најстаријим стрип фестивалом на читавом Балкану, од близу педесет манифестација посвећених стрипу које данас постоје на простору Турске, Грчке, Македоније, Албаније, Бугарске, Румуније, Босне и Херцеговине, Хрватске, Црне Горе и Словеније.

Четврт века континуираног раста фестивал обележава тако што по први пут у својој историји траје не три, већ седам дана – од 21. до 27. јуна. Ове недеље је органозован низ активности којима је обележен овај важан јубилеј, а вечерас је у Лесковачком културном центру и званично отворена Балканска смотра младих стрип аутора чему је претходило потписивање Протокола о сарадњи између лесковачке школе стрипа и Регионалног музеја у Брашову.

Др Лидија Димитријевић, заменица градоначелника Лесковца је у свом обраћању истакла:

"Балканска смотра младих стрип аутора кренула је као најстарији стрип фестивал бивше Југославије, и своје границе полако ширила кроз Балкан, да би данас био оборен светски рекорд по броју учесника, чак 3046, из 82 земље са 6 континената. Ноћас је СВЕТ у нашем граду и хвала вам на томе! Балканска смотра усмерена је ка бољем повезивању националних културних сцена балканских земаља и развијању и продубљивању сарадње међу њима. Ова манифестација, с друге стране, промовише град у међународним оквирима, доприноси развоју културног и уметничког стваралаштва и значајан је за све младе и све љубитеље уметничког изражавања кроз стрип."

Николае Пепене, директор поменутог музеја у Румунији је казао:

„Двадесет и пет година од оснивања је значајан јубилеј за смотру стрипа. Ја сам пријатељ света стрипа, а за мене је Лесковац центар и престоница стрипа југоисточне Европе. Обећавам да ћу бити амбасадор српског стрипа и лесковачког фестивала у европској Румунији.“

Аташе за културу Белгијске амбасада Бертран Фонтјен подсетио је да сарадња са манифестацијом Балканском смотром младих стрип аутора траје већ три године.

„Изложба коју смо ове године донели је ексклузивна, јер се по први пут приказује у Европи, а пре тога је била у Бразилу, Кини и у Мароку. Још један од битних разлога због којих смо овде јесте чињеница да ћемо мој колега и ја бити сведоци Протокола о сарадњи између Брашова и Лесковца.“

Галерија слика