wrapper

Данас је у Свечаној сали Града Лесковца одржана конференција за медије на којој је градоначелник и командант Штаба за ванредне ситуације Града Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић говорио о актуелној епидемиолошкој ситуацији у Лесковцу:

„У Јабланичком округу укупан број оболелих од заразне болести COVID-19 је 310. Лесковац 205, од тога у Власотинцу 80, Бојнику 12, Лебану 9 и Медвеђи 4. Од јучерашњег извештаја који је послат медијима стигли су резултати за 162 узорка, од тога је негативних 153, а позитивних 9. Проценат позитивности је и даље у паду и износи 5,55%, а јуче је био 9,89%. Број новооболелих је у округу је 9, Лесковцу 3, а тестирано је 70 (Власотинце 4, Бојник 1 и Лебане 1). На анализу је послато још 267 лица. Укупан број тестираних особа на подручју округа износи 2792, у Лесковцу 1563.“

Градоначелник Цветановић говорио је и о оболелима међу заполенима у здравственим установама и лесковачкој Ковид болници:

„Важно је истаћи да међу оболелим запосленима у здравственим установама има 78 особа. Када се узме у обзир да је јуче било 77, долази се до закључка да је пораст све мањи и да је улазак вируса у наше здравствене установе исконтролисан. Што се тиче лесковачке болнице повећава се број излеченог особа које се враћа на посао и тренутно је још увек позитивно 19 запослених, 14 здравствених радника и 5 помоћних. Дом здравља тренутно има једног лекара и 3 сестре ван строја.

COVID болница у Лесковцу на данашњи дан има 115 хоспитализованих пацијената. Са територије града Лесковца је 61 пацијент. Било је 8 пријема и 8 отпуста. Од почетка формирања COVID болнице из ње је изашло 78 пацијената, а из привремених 94.“

„Поносни смо на наше здравствене раднике, на све запослене у маркетима, оне који обављају хигијену, апотекаре, све оне који су вредно радили на припреми и дистрибуцији пакета, волонтере који су до сада примили 8581 позив и 3134 пута изашли на терен. Велика захвалност свим грађанима који су били дисциплиновани чиме су помогли да вирус не буде раширен брзином пожара. Поносни смо и на наше најстарије суграђане који су поднели највећи терет мера,“ – додао је градоначелник Цветановић подсетивши поново да се, уколико је дошло до неке грешке или пропуста, јаве кол центру града Лесковца на број 315-0-333, и да ће проблем у најкраћем могућем року бити коригован.

Уједно је градоначелник најавио да ће фондација Владе Дивац донирати око 400 пакета, као и то да ће бити обезбеђени додатни пакети помоћи за припаднике ромске популације.

Градоначелик Цветановић се захвалио свима који су помагали - било донацијама у виду заштитне опреме, дезинфекционих средстава, у виду новца, медицинске апаратуре, одеће, пакета са намирницама... До сада је на донаторски рачун Града Лесковца уплаћено је 1.860.000 динара.

„Списку оних са великим срцем и добром вољом се прикључила и компанија „Универзал“ која је болници донирала 1000 канти за одлагање медицинског отпада, компанији „Мабо“ која константно донира дезинфекциона средства. Захвалност дугујемо и Лекарској комори Србије која је болници уплатила 251 хиљаду динара, начелнику Службе за урологију др Милан Петровићу за 30 хиљада уплаћених болници и још 30 хиљада на донаторски рачун града и председнику основног суда Миодрагу Јанковићу који је уплатио 20 хиљада болници. Поново захвалност нашим пријатељима из Русије и Атомско биолошкој-хемијској одбрани из Крушевца који су поново извршили дезинфекцију COVID болнице, дела Дома здравља и COVID амбуланте у здравственој станици број 3,“ – рекао је градоначелник др сци. мед. Горан Цветановић и додао да је и ЈКП „Комуналац“ константно на висини задатка.

„Они све време ванредног стања одржавају хигијену у граду и поред редовне дезинфекције улица и прилаза здравственим установама, радници овог предузећа ће појачаним интензитетом, с обзиром на то да су мере све релаксираније, дезинфиковати мобилијаре, клупице, реквизите и стазе унутар зелених површина, као и аутобуска стајалишта.“

Др Небојша Димитријевић, директор Опште болнице Лесковац је рекао да ниједно дете са територије града Лесковца није оболело од заразне болести Ковид-19, али да уколико дође до тога, дете би по препоруци републичког штаба за ванредне ситуације требало заједно са мајком да буде смештено у Клинички центар Ниш.

Tagovano

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија