wrapper

Прошле године град Лесковац и Крива Паланка, посредством Центра за развој Јабланичког и Пчињсог округа, почели су прекогранични пројекат „Повезивање бисера“. Када је требало кандидовати природни бисер лесковачког краја са великим туристичким потенцијалом, избор је лако пао на варош Вучје која обилује фасцинантним природним и културним богатствима, почев од планине Кукавица, Скобаљић града, хидроцентрале која је саграђена 1903. године, аутентичних воденица поточара и неизоставног кањона реке Вучјанке.

Општина Крива Паланка ће преко овог пројекта, чија укупна вредност износи 236.440 евра, уредити и промовисати Станечке водопаде. Од поменутог износа граду Лесковцу је намењено скоро 122.000 евра, Европска унија обезбеђује 89.424,52 евра, а локална самоуправа 31.943 евра.

Поред разних радионица, едукација и активности намењених стручним лицима, овај пројекат подразумева и уређење терена, платоа и стазе дужине 100м, постављање клупа, канти на уређеној стази и 2 летњиковаца од којих је један на платоу у склопу уређене стазе, а други у дворишту Цркве Рођења Светог Јована Крститеља. За десетак дана биће завршено модерно дечје игралиште на простору поред бране, као и соларна расвета. Увелико се ради на чишћењу, уређењу, обележавању пешачке стазе дуге 2,5 км од центра Вучја до Скобаљић града, те постављању 5 инфо паноа са свим подацима о пројекту и пешачкој/планинарској стази. Укупна вредност ових радова је 9.706.000 динара, извођач је Пионир Власотинце, а рок за завршетак 20. август текуће године.

Како је градоначелник на отварању сезоне купања данас казао са уређењем купалишта се почело 2016. године, када су изграђена три летњиковца, камене ограде око купалишта, постављена соларна расвета, али су обновљени и мост и брана. Та инвестиција је вредела 8 милиона динара а ове године обезбеђено је додатних милион динара за спуштање, подизање и регулисање нивоа бране и Удружење спасилаца Србије који ће током сезоне купања сваког дана од 10-18 часова бринути о безбедности посетилаца.

„Дуго су Вучје и поречки крај неоправдано и неправедно били на маргини иако је ова варош по лепоти и условима може парирати најлепшим европским градићима. Крајем прошле године ми смо започели дугоочекивану реконструкцију пута Лесковац – Вучје у дужини од око 9,5 километара до места Стројковце, за коју Јавно предузеће Путеви Србије, којем се овим путем захваљујем, издваја 282 милиона динара. У петак је другим слојем асфалта пресвучено 6,5 километара овог пута, до Великог Трњана, док се преостала 3 километра припремају за асфалтирање, “ – казао је градоначелник и истакао да ће ускоро отпочети радови на уређењу и санацији дела пута Барје - Оруглица за које је у буџету обезбеђено 12 милиона динара.

„Ово је тек почетак онога што имамо у плану како бисмо оживели овај природни бисер који желимо да повежемо са светом. Већ данас шаљемо најлепшу разгледницу у свет уз поруку да ћемо уз помоћ мудрих Вучјанаца попут старих воденичара, познатих и искусних, али и младих предузетника попут власника бренда Лесковачко пиво, врсних уметника попут Бате Анђелковића чувати и неговати локалне вредности, живописну природу и амбијент који смо осавременили и приближили младима из свих делова Србије и региона,“ – закључио је градоначелник.

Председник Месне заједнице Дејан Пешић се захвалио граду и градоначелнику на улагањима и нагласио: „Велика ми је част што данас отворено купалиште у овако лепом и пријатном амбијенту кањона реке Вучјанке. Важно је и то што је очишћена стаза до археолошког налазишта Скобаљић град од цркве Светог Јована. Захваљујем градоначелнику и граду на средствима која су обезбеђена како би почело са радом ово купалиште и позвао бих све грађане да дођу да се одморе и забаве у Вучју.“

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија