wrapper

Радови који oбухватају уређење и санацију Шаиновачког, Рударског и растеретног канала од Шаиновца до магистралног пута су званично отпочели 17. августа. Ради се о водотоку другог реда који годинама уназад плави оранице и домаћинства у околним местима, тако да су надлежни органи у Оперативни план одбране од поплава за текућу годину ову санацију ставили на приоритетно место како би се у будућности поплаве избегле. Реч је о инвестицији вредној 30 милиона динара која обухвата радове у дужини од 10,3 км који ће бити завршени у року од 60 радних дана.

Градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић је на конференцији за медије овим поводом казао да је одговорни извођач радова за ову инвестицију ХСВ из Власотинца, фирма са којом је Локална самоуправа до сада остваривала добру и коректну сарадњу.

„Овај сложен и значајан пројекат је покренут како би становници вучјанског краја били сигурни током временских непогода и обилних падавима. То су фактори на које не можемо да директно утичемо, већ се морамо прилагодити. Као и до сада трудићемо се да нам безбедност и сигурност становништва буде на првом месту па ћемо и убудуће спроводити пројекте са тим циљем. У надлежности локалне самоуправе града Лесковца је 560 километара водотокова другог реда за чију се санацију сваке године доноси Оперативни план одбране од поплава. Са циљем заштите становништа, инфраструктуре и пољопривредних ресурса од поплава, од 2013. године из буџета града уложено је 45 милиона динара. Прошле године је завршена изградња канала и моста на Туловској реци у који је укупно уложено 100 милиона динара.“

Градонечалник је истакао да институције Града брзо реагују на различите околности тако да је почетком године када је овај део територије Лесковца био погођен поплавама, предузиман низ мера, али и да су стручне комисије посетиле поплављена домаћинства како би утврдиле висину штете на основу чега је касније исплаћивана помоћ у три категорије: једном броју породица је исплаћено по 120.000 динара, 200.000 или 300.000 динара у зависности од висине штете.

Градоначелник је поменуо и радове вредне 17,5 милиона динара који се изводе на чишћењу предбрана на водосистему Барје, што је пројекат од великог значаја за животну средину и безбедност становништва.

Миле Крстић, шеф градилишта, је истакао да је једини проблем који се до сада јавио имовинско-правни односи јер је зона чишћења врло уска. „Наилазимо на разумевање људи и остварили смо добру сарадњу са представницима месне заједнице. Дубина прокопа је пола метара а ширина четири, навео је он.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија