wrapper

Традиционално, у јеку сезоне бербе јагода, градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић је обишао једног од пољопривредника који се баве производњом овог воћа.

Након посета претходних година у самом граду и околним местима Цветановић је данас посетио господина Александра Милетијева, чији се засади под јагодама простиру на преко 70 ари и годишњи принос износи око 5 тона и који у сезони ангажује 10-ак радника.

Говорећи о значају пољопривреде и издвајањима града Лесковца за ову, како је нагласио, носећу грану сваке привреде, градоначелник је рекао следеће:

„Преузимајући одговорност за руковођење градом један од главних циљева који смо поставили себи је пружање континуиране подршке пољопривредницима, који су чувари нашег друштва и села. Само у овом мандату од 2016, са планом за 2020. укупан аграрни буџет града Лесковца је преко 400 милиона динара. Очистили смо и регулисали 35 хиљада метара водотокова ради заштите усева и домаћинстава, изградили смо 90 км атарских путева, комасирали површину од 1641 хектара, у противградну заштиту смо уложили 15,3 милиона динара, а кроз субвенције је за 3719 пољопривредника само у последње четири године издвојено преко 116 милиона динара.“

Имајући у виду чињеницу да се током бербе јагода и осталог сезонског воћа углавном ангажују сезонски радници градоначелник Цветановић је нагласио да је поносан што им је држава омогућила социјално-здравствено осигурање и додао да се у претходне две године у Лесковцу бележи пораст површине засада под јагодама.

Александар Милетијев, пољопривредник који је данас угостио градоначелника на једној од својих парцела површине 25 ари је казао:

„На овој парцели посађене су фриго саднице, увоз из Италије, што је пракса у последње три године и 90% обраних јагода иде у прву класу. Очекивани овогодишњи принос је око 10 тона. Прошле године сам узео субвенције за пумпе, а ове године планирам да конкуришем за садни материјал и фолију.“

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија