wrapper

Град Лесковац издваја преко 9% буџета за област културе. У протеклих неколико месеци направљен значајан помак на културној сцени нашег града: Фестивал филмске режије ЛАЈФ је проглашен манифестацијом од националног значаја, Народни музеј је по четврти пут најбољи у Србији, док је захваљујући одличном пласману на 56. фестивалу Јоаким Вујић, Народно позориште домаћин овогодишњих сусрета. Ова институција је била проглашена најбољом и пре шест година када је град Лесковац био домаћин ове менифестације. Историјски архив је такође проглашен најбољим у земљи, док лесковачка библиотека квалитетним активностима, радионицама и изложбама превазилази границе своје основне делатности.

Културу једног поднебља не представља само оно што се чува у музејима, библиотекама, или оно што се чује на концерту или види у позоришту, не служи само за забаву и разоноду. Култура улази у наш свакодневни живот и преплиће се са свим другим сегментима који чине друштво. Постаје начин живота, начин размишљања, обликовања одређених схватања. Значајна издвајања за област културе имају за циљ да се сваке године повећа квалитет и разноликост културних догађаја а Лесковац заиста нуди разноврсне садржаје за различите укусе и узрасте.

Tај циљ има и овај конкурс за финансирање и суфинасирање пројеката из области културе. Данас су подељени уговори ауторима одобрених пројеката. Градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић је у свом обраћању рекао: „На конкурс је пријављено 64 пројеката а стручна комисија је одобрила њих 46, за које ће из буџета града бити ислаћено 12 милиона динара, 2 милиона више него прошле године. Као што видите сваке године се трудимо да средства буду већа за све области које имају друштвени значај.

Сигуран сам да ће одобрени пројекти допринети унапређењу разноликости културних израза и својим квалитетом допринети развоју културе у нашем граду. Комисија је водила рачуна о уметничким капацитетима, утицају на промоцију града, на допринос развоју културног стваралаштва, остварењу јавног интереса, одрживости пројеката, усклађености са програмским приоритретима конкурса и са потребама циљних група.“

У име корисника средстава присутнима се обратила Биљана Миљковић, директорка установе која организује један од најпосећенијих и најуспешнијих фестивала класичне музике Ледамус која је овом приликом казала:

„Драго ми је што живим у граду у којем је култура и уметничка сцена веома богата и препознатљива не само у Србији већ и шире. Ове године су подржана два пројекта Музичке школе, 13. Ледамус и 16. интернационални фестивал гитаре. Највећу захвалност дугујемо лично градоначелнику др сци. мед. Горану Цветановићу који је дао велики допринос јер подржава нашу школу и истиче је као једну од најважнијих институција културе нашег града. Поносна сам што се наш фестивал Ледамус званично нашао на сајту председника Републике као најбоље из Србије под слоганом квалитет који се чује.“

 

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија