wrapper

У 2020. години великих изазова и промена читавог човечанства, Музичка школа „Станислав Бинички“ прилагођавајући се новонасталим околностима, тежила је да, као и претходних година, обилује богатим, разноврсним активностима и ниже успехе на многим плановима.

„Нажалост, епидемија вируса корона нам није то дозволила у мери на коју смо навикли. Сва значајнија такмичења републичка и међународна која се одржавају у марту и априлу, одложена су због ванредног стања.

Ученици наше школе учествовали су на два међународна такмичења почетком 2020. године на којима су освојили три награде, као и на Републичком такмичењу одржаном онлајн крајем ове године, крунишући своје учешће са пет награда и једном похвалом.

Ученици наше школе учествовали су на Дечијем новогодишњем концерту, Божићном концерту одржаном на платоу испред Лесковачког културног центра, одржали традиционални Светосавски концерт у свечаној сали Града, као и концерт поводом 8. марта, дана жена.

Наша школа је и ове године добитник Светосавске награде за допринос ширењу духа Светосавља и унапређивању образовно-васпитног рада. Награда је уручена директорки Биљани Миљковић на свечаној Светосавској академији. Светосавска повеља припала је и нашој ученици четвртог разреда средње школе на одсеку за соло певање, Исидори Богдановић.

Учешћем на културним манифестацијама, као и oрганизацијом концертних активности, Музичка шкoла „Станислав Бинички“ је и ове године допринела богатству културног живoта града Лесковца.

Интернационални фетивал гитаре у Лесковцу који се одржава бијенално, негује успешну сарадњу наше школе и Гитар арт фестивала, што је омогућило одржавање премијерног концерта италијанске групе „40 Фингерс“. Помоћ у организацији је пружио и италијански институт за културу, а лесковачка публика је добила прилику да ужива у сјајном концерту за памћење и поред отежавајућих околности и почетка пандемије која је кренула у Италији.

Концерт клавирског дуа Милице Серафимовић и Николе Стојиљковића у свечаној сали града одржан је 5. марта што је уједно и последњи концерт у организацији школе пре почетка ванредног стања.

Од понедељка, 16.03.2020. године, због ситуације са коронавирусом у земљи, донета je одлука да установе образовања и васпитања организују наставу на даљину, а од 1. септембра уз све предложене превентивне еподемиолошке мере, наши ученици су се вратили редовној настави.

Највећу захвалност за финансијску подршку и помоћ дугујемо граду Лесковцу и градоначелнику др Горану Цветановићу који од 2013. године нашој школи поклања по један инструмент. Ове године смо добили средства у износу од 500.000 динара за куповину хармонике Pigini Convertor 37/P3, модел који представља револуцију у свету хармонике, а чија се испорука из Италије очекује ових дана.

Великим гестом нашег прослављеног виолинисте Немање Радуловића, добили смо значајну новчану донацију у износу од 322.000 динара. Куповином седам виолина и две флауте обогатили смо постојећи инструментаријум у школи.

У 2020. години уз помоћ средстава локалне самоуправе у износу од 420.000 динара, у школи „Станислав Бинички“ је одрађена комплетна адаптација тоалета и чајне кухиње.

Ученички парламент средње музичке школе конкурисао је са пројектом Учионица на отвореном “Зелена учионица“ на конкурсу Канцеларије за младе града Лесковца за финансирање омладинских волонтерских пројеката у циљу подстицања активизма и волонтеризма младих. Обезбеђена средства пројектом износе 129.600 динара, којима је изграђена конструкција учионице на отвореном у школском дворишту.

Веома смо поносни на чињницу да Музичка школа већ 12 година организује фестивал уметничке музке ЛЕДАМУС. Иако је ова година због пандемије вируса Корона у многоме променила начин живота, па самим тим и културна дешавања, успели смо да успешно реализујемо фестивал у периоду од 07.10 до 04.11.2020. године, поштујући све препоручене превентивне мере. И ове године није изостала подршка града Лесковца који је заједно са Министарством културе и информисања, као и спонзотром осигуравајућом кућом „Дунав осигурање“, био покровитељ ЛЕДАМУСА. Колико се Град залаже за културу и води рачуна о правим вредностима, показују издвојена средства у износу од 1.250.000 динара.

У оквиру фестивала имали смо девет концерата, четири разговора са уметницима који су наступили на фестивалу и две одржане трибине.

Kолики одјек у друштву има културни и уметнички живот Лесковца, говори нам и чињеница да је РТС у популарној емисији „Шареница“ посветио емисију о дешавањима у нашем граду. Гостујући у емисији директорка школе, Биљана Миљковић је представила ЛЕДАМУС - Лесковачке дане музике, као један од брендова Лесковца.

Надамо се да ће нам следећа година уз добро здравље донети више прилика за реализацију наших активности.“

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија