wrapper

Град Лесковац је, на челу са градоначелником др Гораном Цветановићем, и ове недеље организовао излет на коме су заинтересовани грађани Лесковца и околине имали прилике да прошетају византијским градом којим је владао велики византијски цар Јустинијан I.

Уз стручне водиче из Народног музеја у Лесковцу, посетиоци су имали прилике да сазнају о историји овог локалитета и да чују занимљиве приче о древном граду и животу његових грађана.

„Царичин град је урбанистички планиран град. У његовој изградњи примењена су сва искуства и достигнућа античког света. Имао је развијену водоводну и канализациону мрежу, купатила и чесме. Аквадуктом дугим 17 км вода је довођена у град до великог резервоара за воду. Археолошка ископавања на локалитету Царичин град започета су 1912. године под руководством професора Владимира Петковића, са извесним прекидима трају и данас“, рекао је историчар Милош Игњатовић.

За посетиоце је био организован превоз и ручак након обиласка Царичиног града.

Подсетимо, сваке недеље у августу, Град Лесковац је организовао неку активност како би суграђанима омогућио што забавнији крај лета. Тако су малишани, али и старији суграђани овог лета имали прилику да уживају у дружењу организованом у Централном градском парку, да одморе на излету на брду Хисар, да се упознају са хобијима јахања, ваздухопловства, израде макета авиона, али и да сеупознају са богатом историјом археолошког налазишта Царичин град.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија