wrapper

У свечаној сали Града Лесковца данас су подељени уговори о донацији корисницима ХЕЛП-овог програма „Подршка социо-економској стабилности у региону Западног Балкана 2019-2020“.

30 корисника овог програма биће подржано у намери да започну развој пословне делатности. Подршка се огледа у донацији материјала или опреме просечне вредности 2 400 евра, али и у праћењу развоја малих бизниса. Читав програм реализује ХЕЛП преко својих донаторских средстава у оквиру „Немачке развојне сарадње“, у износу од 72 000 евра, у сарадњи са Градом Лесковцем који као партнер улаже 28 800 евра.

„Покретање сопственог бизниса и развој предузетништва су ефикасан начин да се повећа запосленост како у граду, тако и у земљи, стога се трудимо да реализујемо што више мера, попут ове садашње, како бисмо охрабрили младе људе.

Ове године подржане су фризерске, аутомеханичарске, дрвно-произвођачке, пекарске и многе друге делатности. Четири корисника имају услов да запосле још једног радника, а просек година корисника је 37.

ХЕЛП је до сада у Лесковцу реализовао седам пројеката економског оснаживања и на тај начин је подржано 315 породица, пре свега у настојањима да обезбеде редовне изворе за сопствене породице и једна кооператива. Укупна вредност свих реализованих пројеката до сада преко ХЕЛП-а је преко милион евра,“ казао је градоначелник Лесковца др Горан Цветановић.

Градоначелник је истакао и да је циљ оваквих пројеката јачање конкуретности привредних субјеката, унапређење пословања, али и стварање нових радних места. Захвалио се представницима ХЕЛП-а и изразио наду да ће и убудуће бити овако успешних пројеката.

Маша Бубањ, менаџер ХЕЛП-а за економски развој, захвалила се Граду Лесковцу и исказала велико задовољство што град препознаје значај оваквих пројеката.

„У оквиру српско-немачке сарадње ово је седми пројекат по реду који ХЕЛП реализује са Градом Лесковцем и уз помоћ и донаторских средства Немачке Владе и Града је ХЕЛП у могућности да овакве пројекте и реализује,“ казала је госпођа Бубањ.

На крају је истакла чињеницу да су приликом анализе утицаја потврђени добри резултати овог пројекта, јер је 74 посто малих бизниса подржаних од 2002. године у Србији и даље активно.

Присутнима се обратила и Славица Горчић, аутолимар из Братмиловца, која је преко овог програма добила стубну дизалицу, ЦО2 апарат и пумпу за прање аутомобила. Захвалила се представницима ХЕЛП-а и градоначелнику Лесковца др Горану Цветановићу на пруженој подршци.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија