wrapper

Градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић је данас приредио пријем за Божидара Јакуповића и Мирослава Алиловића представнике града Лесковца у Нацоналном савету ромске нацоналне мањине.

Приликом свог обраћања градоачелник Цветановић је истакао добре односе и сарадњу града са представницима ромске национале мањине, указао на чињеницу да је обострана подршка константна и плодоносна.

„Са поносом истичем да град Лесковац после четири године има два представника у Националном савету ромске националне мањине. Ова организација Владе Републике Србије доприноси унапређењу положаја ромске националне мањине, сада и убудуће у нашем граду. Драго ми је што наши уважени суграђани имају иницијативу да сопственим снагама утичу на побољшање како статуса својих сународника, тако и свих грађана Лесковца.

Локална самоуправа је усмерена ка развитку свих друштвених области, што директно утиче и наше драге пријатеље. Према евиденцији Центра за социјални рад број корисника социјалне помоћи се сваке године смањује од 5 – 8% међу којима су и припадници ромске националне мањине, чему је допринело запослење Рома у компанијама које се отварају у нашем граду. Треба поменути и рад организација посвећених унапређењу живота Рома, нарочито усмерених ка важности вођења бриге о здрављу, о значају образовања и едукације што позитивно утиче на социјални статус припадника ове националне мањине“ – казао је данас градоначелник и подсетио на инвестиције у ромским насељима попут реконстукција улица Раданска и Сутјеска, израду планова за насеље Славко Златановић, реконструкцију водоводне мреже у улицама Зеке Буљубаше и Поречка, Локални акциони план за унапређење положаја Рома.

Божидар Јакуповић се захвалио на пријему и исказао наду да ће дати допринос својим и оправдати своје ангажовање приликом рада у Националном савету.

Мирослав Алиловић се такође захвалио на пријему и казао да он довољно говори о аспекту гледишта локалне самоуправе на Роме:

„Након четири године поново имамо два представника у Националном савету ромске националне мањине. Он функционише од 2002. године од када имамо статус национале мањине. Наш задатак ће бити да Лесковац представимо као град са највећим бројем Рома у Србији, проблеме које Роми имају и потрудићемо се да пројектима из области образовања, здравства, становања, запошљавања побољшамо квалитет живота Рома, као и да радимо на неким инфраструктурним пројектима који су од значаја за нас, а пре свега мислим на иницијативу Канцеларије за инклузију Рома где ће се имплементирати сви планови Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња која је усвојена 2022-2030. године.“

Одговарајући на питања новинара Алиловић је казао да је највећи проблем са којим се Роми суочавају образовање, јер је оно први корак ка квалитетнијем животу.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија