Одштампајте ову страницу

Вечерас је у Лесковачком културном центру одржана промоција књиге „Небеске хероине –од мита до космоса“ Радмиле Тонковић, авијатичара, педагога и прве жене ваздухопловног новинара и уредника, чија биографија је ушла у едицију „66 знаменитих Срба“. 

Реч је о савременој енциклопедији светског ваздухопловства која садржи 2000 илустрованих биографија и 1700 аутентичних фотографија.

Ова књига у фокус ставља жене које су се доказале у професији пилота која се типично везује за мушку популацију. Оно што је посебно интересантно је чињеница да се у једном делу енциклопедије помиње и Светлана Митровић, наша суграђанка која се током 1980-их школовала на Ваздухопловној академији у Задру са великим успехом. Њена породица је утемељила ваздухопловни спорт у Лесковцу, и основала Аеро клуб „Саша Митровић“.

Госпођа Тонковић је говорила о процесу сакупљања грађе за ову енциклопедију, те бројним женама које су упркос предрасудама и изазовима оствариле своје снове и равноправно са мушкарцима се школовале и припремале за посао авијатичара. Она се захвалила градоначелнику Лесковца др сци. мед. Горану Цветановићу који је са сарадницима присуствовао промоцији, на свему што чини за град Лесковац и област културе.

"Хвала вам лепу што негујете културу, чињенице да сте са нама данас овде говори у прилог вашој искреној посвећености овој важној области, хвала вам што сте заједно са директорком Лесковачког културног центра увеличали моју промоцију.

Ја настојим да оправдам поверење читалаца у свим својим делима, и јако се љутим када кажу да смо ми мала земља, мала територија, сваки човек је онолико велики колико су велика његова дела, а дела нашег народа су доиста велика. Верујте ми, ја сам пропутовала целу планету да бих написала једну овакву књигу и мој лајтмотив је да нађем свуда наше људе који су заслужни, не само у области авијације. Верујте, таквих наших сународника је много,“ - казала је госпођа Тонковић.

Галерија слика