wrapper

Велики број ученика средњих школа са територије града је данас присуствовао презентацији стипендија за студирање у Русији на основним, мастер и докторским студијама.

Тим поводом је Лесковац посетила Викторија Рјапухина, професор Економског факултета Унивезитета Шухов у Русији и руководилац Института за српски језик и комуникацију у Белгороду, која је и сама део својих студија провела на Економском факултету у Нишу.

Градоначелник Лесковца др Горан Цветановић се као домаћин први обратио присутнима:

„Према римском филозофу Сенеки „путовање и промена места дају уму нову снагу“. Студирање у иностранству је одлична прилика да проширите своје видике, стекнете лично искуство и усавршите се. Што више земаља посетите и култура упознате, самим тим сте богатији. Млади људи кроз студирање било где у иностранству постају самосвеснији, самосталнији и зрелији, стичу разноразне контакте, уче стране језике и стичу међународна познаства. Истраживања су показала да је стопа незапослености студената који су били на размени студената знатно мања у односу на оне који се налазе на домаћем терену. Поред тога, млади постају много флексибилнији, способнији да покрену велики број иницијатива, способнији за будућу сарадњу.

Све стечене вештине и знање ћете касније употребити у свом граду, у својој држави. Свако путовање има неку предност. Ако посетите неку богатију земљу можете да научите како да побољшате своју земљу и свој град, а ако посетите сиромашнију онда схватите да можете да уживате у сопственој земљи, граду. Ове мудре речи енглеског писца Џонсона су гесло којим би сви студенти у иностранству требало да се воде.“

О свом искуству на студијама у Русији је говорила Милица Ристић Цакић, члан Кабинета градоначелника, сарадник у настави и докторанд на Економском факултету која је један семестар докторских студија завршила на Универзитету Шухов у Белгороду. Она је поделила своје искуство и описала истраживања у којима је учествовала на основу којих је објавила и један научни рад на руском језику и била коаутор поглавља у монографији од међународног значаја.

„Премда сам као студент докторских студија добила могућност да слушам предавања на универзитету пренећу вам нека своја искуства. Иако сам као студент без познавања руског језика дошла на универзитет, професори са универзитета су препознали моју вољу и жељу за пропулзивним учењем новог. Првог дана боравка била сам укључена на анализи руског државног буџета коју је спроводила група професора са универзитета и поред тога моја комуникација са професорима била је изнад мојих очекивања. Део истраживања спроводила сам на Институту за економију и менаџмент са професорима који су били на Катедри за финансијски менаџмент и наравно уз помоћ професора који су несебично делили своје знање. Боравила сам у Бизнис инкубатору, месту у којем су сви студенти могли да консултују све професоре за оснивање предузећа на основу бизнис планова, где сам се и усавршавала у изради истих.“

Она је најавила професорку Економског факултета у Нишу Јадранку Ђуровић Тодоровић која је у свом обраћању истакла да је један од основних циљева студирања у иностранству стицање знања о другим људима и културама. Она је додала да је једна од најважнијих одлука у животу бирање животног позива, али да је још важније посветити се свом послу и радити га љубављу. „Искористите ову прилику да чујете нашу колегеницу из Русије, шта се ради и како се ради тамо, и свако усавршавање добро ће вам доћи. Будите марљиви и никад, шта год постигли у животу, немојте заборавити свој Лесковац јер одатле потичете. Ко заборави своје корене није вредан помена.“

Викторија Рјапухина, професорка иновационог менаџмента на руском Универзитету Шухов и руководилац Српског ресурног центра на Институту за српски језик и комуникацију у Белгороду, представила је програм стипендирања лесковачким средњошколцима за бесплатно студирање у Русији на основним, мастер и докторским студијама.

„Кад сте млади, вредни и мотивисани имате могућности, а ја сам данас на позив ваших колега дошла да вам предочим могућност да упишете у Русији студије финансиране из буџета, јер то подразумева наш међународни уговор о сарадњи наше две земље који омогућава студирање руских држављанина у Србији и српским држављанима у Русији. Тако да, ако испуњавате критеријуме можете да упишете један од најбољих универзитета који се налазе у разним градовима у Русији: Москви, Санкт Петербург, али и у Белгроду који у свом саставу има један од светских универзитета познат по свим техничким сферама као што је: ИТ технологија, архитектура, машинство, технолошко-хемијско технологије за изградњу грађевинских материјала итд.“

„Јако поштујем људе који су били довољно храбри да оду негде далеко у иностранство јер тај ниво знања које стекнете негде ван се разликује од нивоа знања које стичете у вашој близини што је важно за размену искустава. Кад сте у иностранству брже се осамосталите, почнете на другачији начин да размишљате, многе стваре постају лакше, као што је само путовање, али и комуникација – комуникација са представницима других култура,“ – додала је професорка Рјапухина истичући да ће студенти из Србије имати исте услове као и студенти из Русије.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија