wrapper

Данас је на Технолошком факултету Лесковац одржана промоција националног такмичења за најбољу технолошку иновацију у Србији, која се организује по други пут у Лесковцу.

Градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић је присуствовао поменутој промоцији, и том прилком истакао:

„Лесковац је поносан на своје младе таленте и њихове потенцијале, стога се и трудимо да поред валоризације њихових резултата, организујемо догађаје попут ових. Промоцију овог Такмичења успешно смо организовали у Скупштинској сали града Лесковца 2019. године, када је велики број младих, надарених студената и средњошколаца показао интересовање за исто.“

„Такмичење „Најбоља технолошка иновација“ има за циљ да подстакне становништво нашег Града да у што већој мери ствара иновације. Управо зато Град Лесковац пружа подрушку у промоцији овог Такмичења које доприноси локалном развоју. Економски показатељи успешности овако успостављеног модела су побољшање пословања, али и резултата фирми, које су захваљујући учешћу на Такмичењу, према подацима Агенције за привредне регистре, оствариле раст прихода. Захваљујући Такмичењу, основан је велики број нових предузећа и припремљено је мноштво бизнис планова, а ја се надам да ће у будућности неколико таквих предузећа отпочети своје пословање и у Лесковцу,“ – додао је градоначелник Цветановић.

Декан Технолошког факултета у Лесковцу проф. др Љубиша Савић се захвалио свима који су подржали данашњи скуп и поздравио све који су истом присуствовали и изразио задовољство што је факултет домаћин скупа.

Проф. др Драган Повреновић координатор Најбоље технолошке иновације је данас казао да је циљ позива да се свим оним људима у Србији који су и храбри и упорни и пре свега иновативни омогући да се укључе у избор најбоље техничке иновације које само у основи има реч такмичење, а заправо представља једно велико учење и једно велико задовољство за све оне који се охрабре да узму учешће у овом такмичењу.

“То знање које се стиче током читаве године је нешто што је вредније од било које научне награде која се додељује на самом такмичењу. Такмичење за Најбољу техничку иновацију за све старосне структуре тако да учешће могу узети од најмлађег до најстаријег . Посебно смо организовали једну категорију која се назива Иновативне идеје и у тој категорији су предвиђени учесници на нивоу средњошколаца и студената. То су оне иновативне идеје које потенцијално могу имати тржишну вредност. С тим у вези одзив на то наше такмичење и у тим категоријама из године у годину је све већи и могу са задовољством да кажем да смо имали и из Лесковца учеснике имамо и ове године они су већ пријављени на овогодишње такмичење до 15. марта и они су већ увелико у току и данас овде у Лесковцу смо се окупили да позовемо све оне који су заинтересовани да у категорији и реализованих иновација узму учешћа али и у новој категорији коју смо увели ове године а то је категорија Иновативно село.“

Горан Јовић, директор Регионалне привредне коморе, се у име институције која је дала подршку такмичењу обратио и рекао:

„Драго ми је да се ту налазимо и да дајемо озбиљну подршку оваквим остварењима односно иновативним скуповима. Иновација може бити и на производу и на услузи, а нешто треће што сада уводимо је Иновативно село. Схватили смо да је село нешто на шта ћемо дати акценат с обзиром на време кризе у којој се налазимо, да су све иновације везане за иновативно село, за пољопривреду, за развој.“

Такмичење за најбољу технолошку иновацију у Србији (НТИ 22), као државни пројекат, непрекидно се одржава почев од 2005. године., а од 2007., укључени су и иноватори из Републике Српске.

Организатор је ресорно министарставо науке Србије, а реализује га Организациони тим са Факултета техничких наука у Новом Саду и Технолошко-металуршког факултета у Београду. Партнери у организацији су Привредна комора Србије и РТС, као и сви други који би желели да се прикључе, од институција, привредних друштава, до медији са националном, регионалном или локалном фреквенцијом.

Иновације могу бити од једноставних инвентивних проналазака, традиционалних производа спремних за тржиште, породичних мануфактура, па до иновација одређених привредних друштава или плод и научно-истраживачког рада. Све су равноправне, а пласман одређује тржишни потенцијал.

У протеклих 17 година збирни резултати су:

  • Укупан број тимова: 3167 (од чега је 227 средњошколских и студентских)
  • Укупан број такмичара: више од 10000
  • Број припремљених бизнис планова: 1253
  • Број одржаних тренинга: 506

Такмичење се сваке године одвија по већ устаљеном моделу, што значи да сви становници Србије, независно где живе, каквог су образовања или старости могу да направе тим који ће стати иза одређене иновације која може бити неки производ или услуга, али који се може наћи на тржишту. Они могу конкурисати у категорији реализоване иновације до 05. маја, док средњошколци и студенти могу направити своје тимове окупљене само око одређене иновативне идеје, која би у перспективи могла да има тржишни потенцијал. Рок за пријаву у категорији иновативне идеје средњошколаца и студената је био 15. март и према речима професора Продановића на овај конкурс се пријавила Трговинско-угоститељска школа из Лесковца.

Од ове године уводи се и трећа категорија „иновативно село“, са циљем да се помогне развоју села, кроз пружање стручне помоћи.

Након пријаве на такмичење, организују се специјализоване обуке и тренинзи путем Зум платформе, а након тога и директан рад са учесницима, да би се непрекидно одвијало оцењивање и рангирање напретка током године, а крајем године, по традицији, и финале за сваку од категорија. Најављено је да ће до 6. маја јавност бити обавештена о пријављеним идејама.

 

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија