wrapper

Лесковац је први град у Србији, који је свој план одбране усагласио са планом одбране Републике Србије.

 - После двадесет година, овакав план је спроведен у Лесковцу, на основу кога се град организује  и припрема за извршење задатака као и предузимањем мера и заштиту и спашавање људи, материјалних добара , како у ратном тако и у ванредном стању, рекао је градоначелник Лесковца Горан Цветановић на конференцији за новинаре.

- На основу плана Министарства одбране Републике Србије, почели смо на изради сопственог плана одбране још прошле године, а ресорно Министарство доставило нам је динамику израда плана одбране, коју смо такође у потпуности испоштовали. Крајњи рок за израду нацрта плана био је 30. новембар 2016.године. Ми смо све завршили још августа прошле године, а већ првог новембра исте године, од Министарства одбране Републике Србије, добили  потврду да је план одбране града Лесковца усаглашен са планом одбране Републике Србије. Сва документа су степенована строго поверљивом тајном ознаком,  због чега је немогуће да са вишком података изађемо у јавности. У изради плана велики утицај али и захвалност дугујемо начелнику центра Министарства одбране у Лесковцу Драгану Милићу, који је својим искуством помогао да заједнички израдимо све нацрте које план садржи, као и Мирославу Крстићу и Александру Костићу испред града Лесковца.

По питању послова планирања за одбрану, прошле године у периоду од 9. до 11. маја  представници инспекторијата Министарства одбране Републике Србије, извршили су преглед надзора и том приликом установили су одличне резултате које су остварили надлежни у локалној самоуправи, истакао је Драган Милић, начелник центра Министарства одбране у Лесковцу.

- Рад на пословима израде плана одбране је део послова који је град Лесковац дужан да обавља на основу Закона о одбрани од 2010. године, када су исти враћени у надлежност града односно локалне самоуправе. Градоначелник је по томе одговорно лице и своје послове схватио је веома озбиљно и изабрао веома квалитетне и одговорне особе. Изради плана одбране Лесковца, претходила је израда процене војних и невојних изазова и претњи, организовање и припремање града Лесковца за извршавање задатака у ратном и ванредном стању. План града одбране Лесковца, састоји се из седам појединачних планова и саствни су део плана одбране републике Србије. У њима су детаљно разрађени поступци и радње приликом разних ситуација којих у стварности могу доћи. Његовом применом, град ће несметано функционисати у отежаним околностима, а највећа сврха представљаће безбедност, сигурност и побољшање квалитета живота грађана у ратном и ванредном стању - додао је Драга Милић.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија