Одштампајте ову страницу

Изложба Народног музеја Лесковац "Ратни пут Моравске дивизије 1914-1918", аутора Мире Ниношевић и Верољуба Трајковића, данас је свечано отворена у препуној галерији РТС-а у Београду.

Изложби, коју је отворио градоначелник Лесковца др Горан Цветановић, присуствовао је и амбасадор Француске републике Фредерико Мондолини.

“„Ратни пут Моравске дивизије 1914-1918“ је изложба посвећена стогодишњици Великог рата, нашим прецима, ратницима са територије југоисточне Србије, победницима у борби за слободу. О Моравској дивизији знамо мало, српска историографија није много писала о њој, што је ауторима ове изложбе дало подстрека да баш они, 100 година после завршетка Првог светског рата, истраже и музеолошким средствима прикажу њен ратни пут.

Живот војника Моравске дивизије на Солунском фронту предстaвљен је оригиналним фотографијама, дописним картама, разгледницама, ратним дневницима, белешкама и мемоарима” рекао је Цветановић.

Мондолини се захвалио на позиву за присуство изложби и истакао да је изузетно срећан што има прилику да присуствује обележавању стогодишњице завршетка Првог светског рата.

На отварању је говорила и директорка Народног музеја Лесковац Мира Ниношевић која је посетиоцима говорила о детаљима и припремању изложбе.

“Ратни пут Моравске дивизије 1914-1918“ приређен је у оквиру државног програма Републике Србије, а поводом обележавања стогодишњице од краја Великог рата и уз подршку Министарства културе и медија Републике Србије.

Изложба ће у галерији РТС-а бити отворена од данас 5. до 30. септембра.

Галерија слика