wrapper

Градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић је данас у Свечаној сали града Лесковца презентовао резултате постигнуте у 2021. години. На почетку излагања истакао је да су отвореност ка јавности и транспарентност основни постулати рада локалне самоуправе након чега је уследио детаљан приказ важних и великих пројеката спроведених на територији града Лесковца у претходних 12 месеци. Након детаљне анализе стања у буџету, те измиреним обавеза на име кредита од којих су два за енергетску ефикасност и капиталне пројекте, враћена пре рока, градоначелник је говорио о водосистему Барје, пројекту за који је кредит исплаћен током 2021. године као и репрограм за дуг према ЕПС-у из периода пре 2012. године по којем се из буџета сваког месеца исплаћује преко 3 милиона динара.

„У току 2021. у Лесковцу и околним местима је уређено укупно 15 улица и за те намене издвојена је сума од 71,7 милиона динара. Набројаћу само неке водећи рачуна о томе да поменем саобраћајнице из свих делова нашег града. У протеклој години реконструисана раскрсница код зграде Три шешира, улица у Војиници, постављен је и други слој асфалта на деоници код Живкова, улица у Номаници, у Горњој, Милоша, путни прелаз на прузи код Липовице, Југ Богданова.

У години за нама, на пољу ове области, започети су многи радови. Сви улази, односно излази из града, тренутно пролазе кроз процес реконструкције за који се очекује да буде завршен у текућој години. Реч је о три саобраћајнице, које по важности могу бити означене као главни делови путног крвотока Лесковца. Што се тиче прве - Булевара Николе Пашића-почетна вредност износила 268,7 милиона динара у дужини од једног километра, а сада ће у овај део града бити уложено око 320 милиона динара, зато што је одобрено и измештање енергетских каблова. Управо ови радови, вредни око 50 милиона, су разлог продужења рока за извођење. На Булевару Николе Пашића се тренутно изводе електро радови. Ми смо посвећени овом послу, радимо на томе да се обезбеде средства за извођење радова, пројектно-техничка документација, да успемо да издејствујемо и више средстава. У овом тренутку се врше радови на шест шахти за подземне водове, а завршено је укупно 36, и сами се у то можете уверити на путу до насеља Солидарност са десне стране, и тиме ће сви будући радови на инсталацијама бити олакшани и извршени без копања. То је једини разлог због којуег Булевар још увек није готов, а подсетићу вас и да се на овој фреквентној саобраћајници све време саобраћало, ниједан дан није био заустављен.

Што се тиче пута ка Лебану, биће реконструисан од моста на Хисарском каналу у Доњем Синковцу до Горњег Трњана, у дужини од 4,6 километара улагањем од 176,6 милиона динара. А започети су и радови на путу ка Вучју. Прва фаза ће обухватити радове до Стројковца у дужини од 9 километара. Овај пројекат, који смо чекали деценијама, вредан је 282 милиона динара.

Побољшање водоснабдевања је још један посао којем смо били посвећени и у 2021. години. Широм територије Лесковца, од насеља Хисар, преко Бобишта, до северног дела града, водоводне цеви су постављене и реконструисане у дужини од 3853 метра и за те намене је издвојено 42,6 милиона.“

„Крај децембра обележило је пуштање у пробни рад прве фазе Постројења за пречишћавање отпадних вода - Линије воде. За ту намену Министарство за заштиту животне средине издвојило је 42,5 милиона динара. Анекс о финансирању потписали смо са министарком Иреном Вујовић априла месеца, када је и обишла Постројење.

О значају ове инвестиције и читавом Пројекту управљања отпадним водама града Лесковца говори податак да је у поменуто Постројење и изградњу колектора, све скупа (Линија воде, Линија муља, Колектор) уложено преко 2 милијарде динара. Лесковац ће овим пројектом и реализацијом ОРИО програма за изградњу канализационе мреже у 16 насељених места, стати раме уз раме са савременим градовима и градовима који су посвећени екологији. Уговор за овај програм смо потписали 2015. године и у њему се Влада Холандије обавезала да са 8 милиона евра финансира изградњу, ми сада предано радимо на обезбеђивању додатних средстава због повећања цене грађевинског материјала преко Владе Републике Србије како би изградња канализационе мреже у свих 16 насељених места била спроведена истовремено.

Постројење је летос обишла и председница Владе Републике Србије, госпођа Ана Брнабић. Фасцинирана објектом закључила је да улагања у екологију јесу велика, али веома важна, те да је Србија веома посвећена раду на том пољу. Премијерка је тада обишла и радове на Булевару Николе Пашића, лесковачку Општу болницу и Народни музеј.      

Приликом помињања музеја, морам се осврнути на институције културе. Чини се да је културна сцена града Лесковца након прилагођавања пандемијским условима прошле године доживела процват. Народно позориште је било домаћин 57. фестивала професионалних позоришта „Јоаким Вујић“, музеј, најбољи у Србији четири пута, је организовао неколико запажених изложби, а завршен је и пројекат Хетеротопија вредан преко 200 хиљада евра. Народна библиотека је ове године окупила библиотекаре Србије на годишњем скупу Библионет, а установа позната по ЛАЈФ-у који је прошле године добио диплому Удружења филмских уметника Србије за допринос афирмацији филма , Стрингсу, ФАПОР-у и великом броју разноврсних садржаја – храм креативности и уметности – Лесковачки културни центар, је ове године прославила четири деценије рада. Лесковчани су ове године имали прилику да погледају оперску представу На уранку, на 30-годишњицу смрти Томе Здравковића организована је пројекција филма о његовом животу, док нас већ у фебруару очекује и премијера филма о Златном добу Лесковца „Било једном у Србији“, који ће се, иако су неки тврдили другачије, емитовати на РТС-у у ударном термину; тако да ће се наш град и ове године у уметничким круговима помињати због добрих и квалитетних пројеката,“ – казао је данас градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић.

Део излагања био је посвећен плановима за 2022. годину. Градоначелник је најавио реконструкцију Опште болнице Лесковац вредну 4,5 милијарде динара по завршетку јавне набавке која је у току, изградњу и реконструкцију одређеног броја саобраћајница како у граду тако у местима широм територије Лесковца. Набројао је следеће: реконструкцију улице Димитрија Туцовића са преко 32 милиона динара, рехабилитација коловоза у улици 9 Југовића са преко 38 милиона динара, изградњу пута до репетитора на Хисару вредну више од 21 милион динара, изградњу саобраћајнице на локацији "Зелена зона" са 10.800.000 динара), санацију тротоарских површина у улици Моше Пијаде где ће у оквиру прве фазе бити уложено 14.400.000 динара, а у оквиру друге 10.200.000 динара, уређење саобраћајнице у постојећој регулацији у улици Бранка Крсмановића у Лесковцу са преко 3 милиона динара, изградњу осветљења моста велика Биљаница - Манојловце са 3 милиона и 300 хиљада динара, изградњу саобраћајнице до гробља у Грделици са 2 милиона и 800 хиљада динара, рехабилитацију коловоза дела општинског пута 46 Доња Јајина – Шишинце где ће бити уложено 11 милиона динара, рехабилитацију коловоза дела општинског пута 31 Бадинце - Губеревац - Мала Грабовница са улагањем од преко 18 милиона динара, рехабилитацију коловоза дела општинског пута 59 Турековац – Горње Стопање са 12 милиона динара , рехабилитацију коловоза дела пута у Белом Брегу са милион и 500 хиљада динара, изградњу дела хисараског пута у Доњем Синковцу са улагањем од 13 милиона динара, изградња пута до школе у Разгојни са 2,8 милиона динара и друге.

„У плану је да ускоро отпочне и реконструкција и доградња Дечјег диспанзера која ће се финансирати преко Канцеларије за управљање јавним улагањима. Пројекат за извођење је у завршној фази и по одобрењу Канцеларије која ће обезбедити средства у висини од скоро 500 милиона динара, ће се приступити јавној набавци за извођење радова. Преко Канцеларије за управљање јавним улагањима ће се финансирати и реконструкција и енергетска санација Основне школе „Аца Синадиновић“ у Предејану (вредност радова је 389.000.000 динара, пројекат за извођење је у завршној фази, а по одобрењу КУЈУ ће се приступити јавној набавци).

У плану је и Изградња вртића у Месној заједници Моша Пијаде у вредности од 70.000.000 динара. Тренутно Министарство ради Елаборат о процени утицаја на животну средину и по завршетку ће бити расписан тендер за извођење радова (очекивано март или април). А планира се и реконструкција и санација школа у Навалину, Живкову, Губеревцу, реконструкције ограда око објеката школа у Брестовцу, ОШ „Васа Пелагић, Медицинске и Хемијске школе, као и унапређења система грејања у Винарцу и Орашцу.“

Градоначелник се данас осврнуо и на проблеме са којима су се приликом руковођења градом суочавали његови сарадници и он. Наглашавајући да се увек труде да исправе грешке и реше проблеме, говорио је у Апотеци Лесковац, и истакао да су решени сви дугови које је установа имала према радницима, а да се све обевезе према добављачима исплаћују благовремено, без дана закашњења. У овом делу обраћања осврнуо се и на радове на изградњи трга:

„Велики посао, за који смо се надали да ће обрадовати Лесковчане и улепшати центар нашег града, је и даље току, и иако нисмо имали удела и на тај процеснисмо нимало поносни, надамо се да ће у току 2022. године бити завршен, ради се о изградњи трга која се финансира из буџета града и вреди 223 милиона динара. Нажалост радови касне много више него што би свако могао истолерисати. Сада се одвијају нешто бољом динамиком него последњих месеци. Са престанком падавина очекује нас наставак поплочавања, уградња гранитних плоча и коцки. Очекујемо радове на позорници и постаменту за пилон и на уградњи клупа. Радови на фонтани су завршени, пуштена је у пробни рад.

Већ сам о томе говорио, и сада ћу поновити. Извођач се једини јавио за извођење ових радова и био 10,5 милиона јефтинији од процењене вредности и ниједан динар нисмо исплатили без испостављања ситуације. Биће санкционисан у складу са Законом и у мери која нам је дозвољена, а то је 5% од вредности радова. До сада је испостављено 12 привремених ситуација са укупном реализацијом од 162.822.046 динара колико је до сада и плаћено извођачу, остало је да се исплати око 60 милиона динара.“

Своје данашње излагање градоначелник Цветановић је завршио наградама и признањима за које је закључио да су потврда добрих резултата и рекао:

Желим да захвалим свима који нас подржавају, свим мојим сарадницима и колегама, желим да захвалим свима који нас критикују и указују нам на грешке, али понајвише желим да захвалим председнику Александру Вучићу чијом дивовском енергијом и надљудском доследношћу смо и у време пандемијске кризе постигли успехе на нивоу целе државе. Не запоставља се ниједан сегмент друштва, придаје се важност свим грађанима, од пензионера који ће 10. фебруара на рачуне примити по 20.000 динара, преко младих који ће од 15 – 30. јануара моћи да се пријаве за новчану помоћ у висини од 100 евра, те младих родитеља којима ће држава од ове године пружити значајну финансијску помоћ након проширења породице. То су актуелне новине које град Лесковац својом популационом политиком следи на микро нивоу и свака следећа одлука ће и даље имати исти циљ – да живот сваког грађанина Лесковца начинимо бољим, вреднијим, смисленијим, да сви грађани буду поносни на Лесковац, град у који вреди долазити, у који вреди улагати и у којем вреди живети.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија