wrapper

Градски штаб за ванредне ситуације града Лесковца данас је одржао 33. седницу са три тачне дневног реда.

У оквиру прве тачке представљен је извештај Завода за јавно здравље у којем је др Александра Николић изнела податак да је у фабрици Јура данас регистрован један случај, да је укупно оболело 114 лица и да се ситуација побољшава, те додала да се чекају резултати за 111 узорака. Проценат позитивности износи 1,62%.

Што се тиче епидемиолошке ситуације у Лесковцу и Јабланичком округу Николићева је казала да је у Лесковцу од почетка епидемије на територији округа оболело 614 случајева од тога у граду Лесковцу 438, Власотинцу 113, Лебану 32, Бојнику 27 и Медвеђи 4 и рекла да је од јутрос стигао резултат за 331 лице, од чега је негативно 323 а позитивно осам лица и да је дошло до смањења процента позитивности те да исти на нивоу округа износи 2,41, а на територији града Лесковца 2,72%.

Друга тачка дневног реда се односи на препоруку Завода за јавно здравље о формирању стручно оперативног тима за контролу прописаних мера заштите у циљу спречавања ширења инфекције изазване вирусом корона у фабрици Јура, као и контролу спровођења мера у посебно уговореном превозу за запослене у овој компанији. Овим тимом ће руководити др Јадранка Красић, специјалиста епидемиологије и начелник Центра за превенцију и контролу болести у Заводу за јавно здравље Лесковац, а остали чланови тима су др Иван Соколовић, специјалиста епидемиологије и др Зоран Марковић, специјалиста хигијене, обојица запослени у ЗЗЈЗ; Мирослав Стаменковић, републички санитарни инспектор и Милан Јовић, републички инспектор рада.

Задатак стручно-оперативног тима је да надгледа поштовање прописаних мера у компанији Јура, као и мере које се тичу посебно уговореног превозу за запослене, али и јавном градском превозу. Они ће у сарадњи са надлежним органима локалне самоуправе и државним органима предузети мере у оквиру својих овлашћења и надлежности и о томе редовно извештавати Градски штаб за ванредне ситуације.

Командант штаба и градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић је говорио о јучерашњем састанку у Врању који је одржан на позив министра здравља Златибора Лончара, на којем је утврђено да је епидемија на југ Србије дошла са недељу дана закашњења, те да је и даље веома важно да сви будемо на опрезу јер постоји ризик од наставка ширења епидемије. „Чињеница је да је народ релаксиран, чињеница је да се не поштују мере, нити физичка дистанца, да имамо солидан број суграђана који не поштују ове мере. Зато бих молио све вас да заједничким снагама мало снажније и ефикасније кренемо да се боримо. Војска Србије је највећи део посла урадила благовремено и захваљујем им на томе, МУП је доминантан јер је у нашем граду узето преко 6000 узорака, много људи је било под надзором и због тога што су дошли из иностранства, заиста једно велико хвала не само начелнику МУП-а него и свим члановима његовог тима. Захваљујем и новинарима који су редовно извештавали. У наредних десетак дана би требало да будемо сложни да пробамо да утичемо на свест наших грађана. Ванредно стање јесте укинуто али епидемија и даље траје, потребно је да сви ми водимо рачуна пре свега о нашем здрављу а онда и здрављу свих наших суграђана. Овим немам намеру никога да критикујем, евидентно је да смо се сви опустили након укидања ванредног стања, већ желим да упутим апел свим грађанима Лесковца да издрже још десетак дана јер је вирус још увек присутан, а сви смо сведоци последица које може да има на људски организам.“

Tagovano

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија