wrapper

Уважени господин Горан Паскаљевић, аутор 30 документарних и 13 играних филмова, први српски режисер који је добио награду "Бернард Вики Мост" за хуманизам у својим делима, носилац француског Ордена уметности и књижевности, је нажалост преминуо на дан када је проглашен лауреатом Лесковачког интернационалног фестивала филмске режије који је вечерас по 13. пут отворен у Народном позоришту Лесковац.

Један од најзначајнијих догађаја, који је постао симбол града након 250 приказаних филмова и преко 80 хиљада посетилаца, Лесковачки интенационални фестивал филмске режије, вечерас је уз поштовање епидемиолошких мера отворен по 13. пут. Неколико минута након свечаног отварања LIFFE-a Србија, објављена је вест да нас је напустио велики уметник, стваралац и пре свега пријатељ града Лесковца, Горан Паскаљевић. Филмска уметност и сви поштoваоци исте су много изгубили одласком овог великана. Са великим и искреним жаљењем због смрти овогодишњег лауреата, следи текст посвећен отварању 13. LIFFE-a.

Са измењеним режимом, у складу са поштовањем мера, LIFFE ће ове године бити одржан на мало другачији начин, делимично у биоскопу Лесковачког културног центра и сали Народног позоришта и делимично на онлајн платформи www.mojoff.net/leskovacfilmfestival.

Иако ове године није било гламурозног отварања и шетње црвеним тепихом, отварање није заостало у односу на претходних 12. Велика имена српског филма попут Дарка Бајића, Лазара Ристовског, Миме Караџића, Милене Павловић, Ане Франић, Ање Павићевић, Милоша Влалукина и Гордана Матића, директора Филмског центра, вечерас су у Лесковцу увеличала отварање пруживши подршку фестивалу. Пре званичног отварања у холу Народног позоришта одржана је конференција за новинаре на којој је градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић пожелео добродошлицу гостима, а они су расположено одговарали на питања новинара.

На свечаном делу отварања говорили су Сања Цонић директорка Лесковачког културног цента која је рекла да иако се LIFFE одржава под специфичним околностима сада нема баријера јер се види у читавом свету. "Дистанца постоји, али није важно јер делимо исту енергију, а без енергије нема живота. Надамо се да ћемо већ следеће година LIFFE отворити како смо навикли" – поручила је Цонићева.

Миша Могоровић се вечерас обратио у име екипе филма Било једном у Србији. Захвалио се свима који су помогли тај пројекат, најавивши приказивање истог следеће године у ово време. Приказан је и инсерт из снима чије се снимање тренутно одвија у Лесковцу.

Гордан Матић директор филмског центра је честитао свима који су учествовали у организацији овогодишњег ЛАЈФ а и пожелео да уживају.

Дарко Бајић, уметнички директор фестивала је позвао публику да отвори платформу и наредних пет дана ужива у филмовима и рекао: „Пуно ми је срце када видим публику, победићемо корону и правити још боље филмове. Жеља нам је да младима у Лесковцу оставимо овај фестивал да га чувају и пазе јер култура нам пружа могућност да будемо бољи људи."

Градоначелник др сци. мед. Горан Цветановић је уз честитке овогодишњем лауреату да му је драго што се публика вечерас успела да се окупимо, иако у мањем броју него иначе, и што су Лесковчанима, свима у Србији, али и региону, омогућили да уживају у врхунским фимовима преко инетернет платформе.

„Ми Лесковчани смо успешни људи, и то не само зато што смо много тога постигли, већ зато што не бежимо од препрека, а успех се, како знамо, мери савладаним препрекама. Нисмо дозволили да нас тешка ситуација која је задесила читав свет омете. Нисмо желели да прекинемо дивну традицију одржавања овог фестивала, већ смо нашли начина и савладили и ову препреку и ево нас овде на отварању 13. Лесковачког интернационалног фестивала филмске режије. То што ће ове године програм бити реализован у другачијим околностима, односно делимично уживо уз поштовање мера и путем онлајн платформе, не значи да је изгубио на квалитету, напротив. Програм је много богатији него претходних година. Лесковац је вечерас угостио еминентне госте, не само редитеље, него и глумце и поново смо, захваљујући Лајфу епицентар културе Србије и региона“ закључио је градоначелник.

Тринаести LIFFE је отворио великан српског глумишта Лазар Ристовски:

„Овај фестивал је ужасно важан зато што је посвећен редитељима, jер се редитељи налазе на врху пирамиде филмске индустрије и најодговорнији за све. И зато желим да овај фестивал постоји ја му желим да дуго живи, а вечерас сматрајте да је ЛАЈФ отворен.“

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија