wrapper

У лесковачком селу Доња Локошница, чувеном по узгајању паприке и низовима овог поврћа на кућама становника, данас је отворена задруга „Локошнички козји рог“. Пет задругара са 20 коопераната су улагањем између 30 и 40 хиљада евра лесковачком крају подарили још једну задругу и тиме учинили корак ближе ка очувању села и даљем развоју пољопривредне делатности.

Отварању је присуствовао градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић. Нагласио је да задругарство представља стожер развоја сеоских средина у Србији, да Влада Републике Србије улаже значајна средства у развој ове области и подсетио да су од 2017. године 152 задруге добиле подстицајна средства, као и да је лесковачким задругама припало 76,8 милиона динара, честитао оснивачима „Локошничког козјег рога“ на покретању задруге и пожелео им много успеха у раду.

„Концепт задругарства има циљ да очува село. Томе доприноси и подршка пољопривредницима коју као локална смаоуправа константно пружамо. До сада смо кроз субвенције подржали 6300 произвођача са 216,5 милиона динара. Наши данашњи домаћини располажу са 5,5 хектара земље, примарна делатност им је повртарство, баве се дистрибуцијом суве млевене паприке. Своју робу шаљу продајним ланцима широм Србије и део извозе у Словенију. Упознати су са теоријом и позитивном праксом наше државе за подршку задругама зато су конкурисали за постицајна средства и уколико их добију планирају да набаве сушилицу, пакерицу и сецкалицу како би пословање проширили на друге врсте поврћа.“

„ Када се удружи пет задругара то је за њих много значајно, могу све послове које овај посао захтева да обављају заједничким снагама. Када је пољопривреда у питању квалитет је код нас увек био доминантан, наши пољопривреници су вредни и заслужују сву љубав и пажњу коју им град пружа. Чињеница је да кад велики трговински ланци траже већу количину робе, углавном пољопривредници не могу да то постигну сами, а овако удружени повећавају своје шансе. Искористио бих данашњу конференцију да поделим свој утисак од пре неколико година када сам приликом путовања авионом Аир Србије у часопису који се налази у авиону читао две стране посвећене управо овом дивном селу и тада се уверио да ово није само бренд Србије, већ је много расопрострањенији. Поред свих пољопривредних манифестација које организујемо Дани паприке су најупечатљивији. Посебно ми је драго што овом задругом руководи жена, и сигуран сам да ћете, уз подршку града, остварити велики успех“ – закључио је градоначелник и захвалио Влади и председнику Александру Вучићу што подржавају пољопривреду.

Почетак рада „Локошничког козјег рога“ је подржао и Никола Михајловић председник Задружног савеза Србије и истакао да је кључ успеха заједнички рад и труд:

„На првом месту су задругари, затим подршка локалне самоуправе, стручних служби, задружних савеза, подршка Владе Републике Србије, председника. У прилог развоју задругарства говори чињеница да је формирано 155 нових задруга откако је Влада препознала њихов знача и кренула подршком путем пројекта „500 задруга у 500 села“ ближимо се бројци од 1000 нових задруга, а тачно их има 945 и то је један импозантан податак.“

Данас се обратио и начелник Јабланичког ууправног округа Милош Ћирић, рекао да га посебно радује отварање задруге у Доњој Локошници зато што је Лесковац чувен по паприци и казао:

„Ови људи су се удружили како би сачували бренд паприке и они ће свим својим знањем и енергијом допринети да се лесковачка паприка нађе на рафовима маркета, у нашим домовима и тиме представљати Лесковац на најбољи начин у нашим домовима, а и шире.“

Директорка задруге Локошнички козји рог Сузана Михајловић се захвалила свима који су данас подржали отварање задруге:

„Наш циљ јесте удруживање, јесте брендирање локошничке паприке „Козји рог“ и заједничко наступање на тржишту нас и наших коопераната. Желимо да заштитимо наш бренд, да будемо познати широм Србије и света, а производе ћемо пласирати широм Европе поред Словеније, где тренутно извозимо.“ – закључила је Михајловић уз слоган „Задругарство је наша будућност“.

На отварању се обратио и Драган Милојковић, један од произвођача паприке и рекао:

„Локошничка паприка се вековима производи у овом крају, пре се производила у много мањој мери, а последњих 30 до 40 година производња се врши уз помоћ механизације. Очекујемо рекорд у производњи ове године, старе залихе су скоро распродате, а почетком октобра очекујемо суву паприку, најпре у Лесковцу а потом и шире.“

Данас је речно да сва домаћинства са радно способним члановима производе паприку у Доњој Локошници.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија