wrapper

Након 32. седнице Градског штаба за ванредне ситуације одржана је прес конференција на којој је градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић говорио о укидању ванредног стања и полицијског часа, уједно изневши најновије податке о епидемиолошкој ситуацији.

 

„Укупно од почетка епидемије је на територији града Лесковца 256 регистрованих случајева, Власотинца 102, Лебана 17, Бојник 24 и Медвеђа 4, односно 403 на нивоу Јабланичког округа. Чекају се резултати тестирања за 242 лица.

У здравству је оболело 85 запослених, од тога у Лесковцу 78 Број заражених који раде у Општој болници Лесковац је од данас већи за 7 (4 медицинско особље а 3 немедицинско). Јавља се и благи пораст инфицираних у Дому здравља – 4 лекара, 4 медицинске сестре и 1 спремачица.

Што се лесковачке Ковид болнице тиче, тренутно је у њој смештено 139 пацијената од чега је 55 лица из Лесковца. Од јуче је примљено 21 лице, а отпуштено 11, док је двоје упућено у Клинички центар Ниш.Са 16 на 21 се повећао и број пацијената који су иначе запослени у Јури.

До сада је у Ковид болници излечено и отпуштено 135 пацијената. а у привременим болницама 117 – укупно 252, односно 62,53% оболелих.

Имајући у виду да град Лесковац са припадајућим селима броји 144.000 становника, те да је марта 2019. у Општој болници Лесковац преминуо 91 пацијент и то углавном од малигних и кардиоваскуларних болести, а ове године 74, од тога 4 од последица заразне болести Ковид 19, може се рећи да епидемија није узела превеликог маха, чега смо се највише прибојавали. Притом морам да нагласим да је и четири људских живота ненадокнадиви губитак и овом приликом још једном изражавам саучешће породицама преминулих.“

Градоначелник је рекао да  ће се настава и даље одржавати преко интернета с тим што ће ученицима ОШ „Јосиф Костић“, „Вук Караџић“, „Вожд Карађорђе“ и „Трајко Стаменковић“, које иначе имају организован продужени боравак, бити омогућено да одређени део дана проведу у школи. За сада се то односи само на децу чија оба родитеља раде у првој смени. Исто важи и за вртићку децу. Од њих 2747, анкетом је утврђено да ће се за 336 детета чија оба родитеља раде, од 11.05. бити организован боравак у обданишту. Тај број ће се свакако повећати када се привреда у нашем граду врати у нормалне токове.

„Ова криза је умногоме променила наш однос према здрављу, нашој породици, радном месту и животу уопште. Имајући у виду да град Лесковац са припадајућим селима броји 144.000 становника, те да је марта 2019. у Општој болници Лесковац преминуо 91 пацијент и то углавном од малигних и кардиоваскуларних болести, а ове године 74, од тога 4 од последица заразне болести Ковид 19, може се рећи да епидемија није узела превеликог маха, чега смо се највише прибојавали. Притом морам да нагласим да је и четири људских живота ненадокнадиви губитак и овом приликом још једном изражавам саучешће породицама преминулих.“- додао је градоначелник и захвалио се свим волонтерима који су дали свој допринос, као и донаторима. Последњи у низу добротвора су компаније „Беби снови“ и „Бонес груп“ која је наменила 3 тона брашна становницима планинско-брдских села која припадају граду Лесковцу. Говорећи о донацији компаније „Беби снови“ у износу од 100.000 динара која иначе сваке године донира кревеце прворођеним бебама, градоначелник је изнео и податак да је у протекла два месеца у Општој болници Лесковац рођено 247 беба.

Др Драган Јовановић, начелник грудног одељења који је био задужен и за инфективно одељење је рекао да смо се успешно борили против заразне болести, да су случајеви који се сада налазе у Ковид болници углавном лакши случајеви и захвалио се свим својим сарадницима, првенствено Одељењу за плућне болести које он иначе води, инфективном одељењу које је поднело највећи терет и свим осталим колегама које су учествовале у овој борби, али и менаџменту болнице и градоначелнику јер је захваљујући доброј сарадњи и одличној организацији ситуација у болници сада под контролом. „Генерално гледано, узимајући у обзир бројеве који су малочас изнети, ми смо успели да постигемо висок ниво и добар начин одбране, много људи је излечено, уложено је много труда поготово код оних особа са пратећим коморбидитетима, док смо оне најтеже случајеве слали у Ниш где су наши професори, едукатори преузимали ствар.“ Градоначелник се захвалио др Јовановићу на постигнутим резултатима и високом степену стручности, али и великодушној донацији у виду 1 тоне брашна које је усмерено угроженом становништву.

Др Небојша Димитријевић, директор Опште болнице Лесковац, је казао су запослени врло обазриви и да се сви пацијенти који се налазе на лечењу у Општој болници третирају као да су оболели од вируса корона јер је и даље најважније да се вирус не шири међу запосленима у здравству.

Др Алекандра Николић је говорећи о зараженима у Јури рекла да је Завод за јавно здравље када се први пут јавила сумња да је неко од запослених заражен 4.4. спровела тестирање и наложила 14 дана прекида рада што је максимални период трајања инкубације, контакти су пронађени и наложена им је обавезна самоизолација од стране Републичке санитарне инспекције. Завод за јавно здравље врши константан назор над запосленима у компанији Јура и на основу епидемиолошких индикација се и даље врши тестирање запослених. Пре два дана када је регистровано још 12 инфицираних одржан састанак са менаџментом Јуре када је наложено да поштују противепидемијске мере у складу са важећим прописима, стављање блиских контаката у самоизолацију у трајању од 14 дана и тестирање 200 запослених из хале који су остваривали блиске контакте са зараженима.

Др Часлав Недељковић, заменик директора лесковачког Дома здравља на конференцији за медије рекао је следеће:

„Од почетка је замишљено да Ковид амбуланта ради са већим бројем лекара који су имали одређени тајминг у раду, дозволили смо да сами одреде које је то време, оптимално, да би без замора интезивно радили. Након месец дана, код њих се осетио замор, стога смо смањили радно време на 4 часова, што апсолутно не мења систем рада. Амбуланте и даље раде од 7 до 22 часа, с тим што су људи задовољнији, одморнији и имају много мање контакта са пацијентима, а самим тим и смањује се ризик од инфекције. Остале амбуланте раде исто, све су у функцији.“

„Од 06.04. до 06.05. кроз Ковид амбуланту прошло је 1175 пацијената. Од тога је 361 је комплетно обрађен, а то значи да му је урађен РТГ плућа, лабораторија и упућено је у пријемо тријажни центар Ковид болнице. На редгену је укупно било 927 снимања, док је хитна медицинска помоћ имала 1208 услуга, с обзиром на то да након 22 часа да комплетну опсервацију пацијената обавља хитна медицинска помоћ,“ – додао је др Недељковић.

Tagovano

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија