wrapper

Данас ће 456 власника пољопривредних газдинстава која су регистрована у граду и околним местима примити уплату субвенције у висини од 17,2 милиона динара.

Од укупно 994 одобрених пријава, четири се односе не меру инвестиције за унапређење и развој руралне инфраструктуре и услуга (бушење бунара). Одобрено је укупно 468,000.00 динара, а пољопривредницима је враћено 60% суме без обрачунатог ПДВ-а.

Једна од њих је и Данијела Стефановић из Горњег Стопања која за почетак пољопривредне сезоне планира садњу јагода и печурака. Према њеним речима, новац који је град издвојио за ову инвестицију за њу представља велику олакшицу, али и подстицај да настави да улаже у производњу с обзиром на то да тренутно гради халу за производњу печурака у дворишту. „Захваљујем граду, Буџетском фонду и градоначелнику на повраћају средстава у износу од 120.000 динара. С обзиром на то да смо на почетку јер сам се недавно вратила у родно место из Бугарске значи нам финансијска помоћ али и савети људи из Фонда.“

У Доњем Стопању живи Слободан Димитријевић који се већ неколико година бави пчеларством, док је љубав и знање о пољопривреди наследио од оца Јовице који се десетак година уназад бави воћарством. Они су преко свог газдинства аплицирали за две мере преко којих су набавили вртилицу за мед и атомизер за прскање који ће им олакшати производњу али и омогућити да враћена средства даље уложе.

„Син има преко двадесет кошница и ја му помажем колико могу, много нам значи ова помоћ града јер смо уложили скоро 200.000 динара, тако да ћемо од субвенције купути још неку машину,“ – казао је господин Димитријевић.

Пчеларство је специфична пољопривредна производна делатност којом се могу бавити особе различитих професија, узраста и пола. Из године у годину интересовање младих људи за бављење овом делатношћу је све веће, од пчелињих производа меда, воска, матичне млечи, поленовог праха, може се добро приходовати. Произвођачи су ове године остварили право на подстицаје у износу од 800 динара по кошници пчела, а иста сума је уплаћивана и пчеларима старијим од 70 година као помоћ за превазилажење последица пандемије вируса корона.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија