wrapper

Синоћ је у Лесковцу завршен 15. јубиларни Карневал Лесковац.

Ове године је организован у ужем саставу због услова које је наметнула пандемија те се у граду на Ветерници окупио мањи број учесника. Традиционалном поворком дуж Булевара ослобођења прошетало је преко 20 група из различитих карневалских градова из Србије и иностранства.

Карневал је отворен симболичним уручењем кључева града овогодишњој принцези Анастасији Цветковић. Пре уручења кључева учесницима и публици се обратио градоначелник Лесковца и председник FECC-a за Србију, др сци. мед. Горан Цветановић, изразивши срећу и задовољство због чињенице да је ова манифестација омиљена како међу Лесковчанима тако и међу посетиоцима.

„Када је прва маскирана поворка прошетала Широком чаршијом 2006. у оквиру Роштиљијаде нико није могао да предвиди до које мере ће се Карневал развити. Као председнику Федерације европских карневалских градова у Србији ми је посебно драго што смо се након принудне паузе због пандемије вируса корона поново окупили. Лесковачки карневал представља међународно такмичење у креативности, хумору, оригиналности. Ове године имамо представнике карневалских трупа из Србије али и иностранства. Ово је добра прилика да се у свет пошаље позитивна, права слика Лесковца и да се гости из других градова и земаља упознају са нашим градом и оним што он нуди. “ – казао је Цветановић уз традиционални поздрав „ЈАСУ, ЈАСУ, ЈАСУ!“

Александар Цицимов председник борда FECC-a je градоначелнику Лесковца уручио плакету у знак захвалности због организације јубиларног 15. лесковачког карневала у Лесковцу и рекао:

„Желим свом пријатељу градоначелнику да поручим да треба да буде поносан на чињеницу да се након пандемије корона вируса карневалски покрет отворио у Србији и да се та лепа традиција наставља.“

Многобројној окупљеној публици представиле су се мажореткиње, група Музејона Народног музеја у Лесковцу, коледари Леминда, Дружина кнеза Лазара, плесачице самбе, жонглер Влада, чланови клуба Степ бај степ из Лесковца. Жири је титулу победника доделио групи из Лесковца за наступ под називом Маскарада, најбољу кореографију имала је група клуба Степ бај степ за наступ под називом Анђели и Демониа а титула за најбољу маску је припала групи из Струмице за наступ „Мулен руж“.

Карневалској поворци претходио је традиционални пријем карневалских група у Градској кући, на којем су добродошлицу групама, члановима FECC-a и свим гостима пожелели др сци. мед. Горан Цветановић, директор Туристичке организације Лесковац Небојша Коцић и Мирољуб Радивојевић. Традиционално су размењени поклони и уручене захвалнице учесницима и почасним гостима Карневала.

Мирољуб Радивојевић се захвалио свима који су се одазвали позиву и тиме увеличали јубилеј лесковачког карневализма и руководству града које је увек разумело и подржавало ову манифестацију.

Градоначелник Цветановић је на пријему рекао да током карневала Лесковац одише атмосфером шаренила, боја и костима, да је ова манифестација радо посећена и свима пожелео угодан боравак у граду.

Александар Цицимов је нагласио да овакве манифестације стварају велика и вечна пријатељства и у име свих чланова борда FECC-a пожелео да Карневал Лесковац постане вековна традиција.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија