wrapper

У години када је Народни музеј Лесковац по четврти пут проглашен најбољом српском институцијом културе ове врсте, завршен је пројекат „Хетеротопија“ кроз фондове прекограничне сарадње преко Interreg IPA програм Бугарска – Србија. Вредност овог пројекта чији савремени садржаји излазе из оквира постојећих просторија, је 521.488 € од чега је лесковачком музеју припало је 207.526 €.

Иако је стар више од 70 година, музеј прати модерне токове и нуди нове могућности а Хетеротопија уводи Лесковац, Лесковчане, али и све посетиоце нашег града, у свет новог, модерног и виртуелног. У то је синоћ имала прилику да се увери бројна публика која је присуствовала свечаном представљању поставке на отвореном.

О значају пројекта говорила је директорка Народног музеја Лесковац Мира Ниношевић:

„Верујемо да ће нови садржаји које сада Музеј нуди привући много пажње, али и омогућити свима онима који су до сада били спречени да дођу у музеј, упознају шта је то музеј, културно и историјско наслеђе, да се упознају са нашом историјом, оним што смо и одакле смо.

Велику подршку Народни музеј у Лесковцу добија од Града Лесковца, са градоначелником др Гораном Цветановићем на челу, који је препознао труд музеја да историјску и културну баштину нашег региона приближи на што квалитетнији начин што већем броју људи. Град Лесковац је учествовао у финасирању пројекта учешћем од 31.130 €.

Захвалила бих се и градоначелнику града Ботевграда Ивану Гаваљугов који је изабрао Народни музеј у Лесковцу као партнера за спровођење заједничких активности у реализацији пројекта.

Захваљујем се и пројектном тиму града Ботевграда Гергани Николов и Радостини Вутевој као и пројектном тиму Народног музеја у Лесковцу Верољубу Трајковићу, Саши Младеновићу и Сузани Ранђеновић.“

Градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић похвалио је рад запослених у музеју и честитао на великом успеху, те додао:

"Поносни смо што нашу богату историју, коју више од седам деценија, са великом љубављу и поштовањем чува лесковачки Народни музеј који је чак четири пута понео признање Михаило Валтровић и проглашен је најбољим музејем у Србији. Кустоси, историчари и археолози су такође носиоци овог признања. Музеј је носилац Културног обрасца Министарства културе и информисања, Октобарске медаље Града Лесковца и Сретењског ордена трећег реда.

Захваљујући Народном музеју, наш град је поново центар културних дешавања у региону. Са улагањем од преко девет процената буџета у ову област и подршком нашим институцијама културу смо поставили на пијадестал. Волим да кажем да је град без културе град без душе, а наш град има душу, и култура једног народа може да буде јака и квалитетна само ако се заснива на јаким стубовима. Лесковачки музеј јесте јак стуб, један од најбољих у читавој земљи зато им честитам на преданом раду и свим досадашњим успесима и захваљујем на свему што чине за афирмацију нашег града у Србији, региону и чак у Паризу где је представљен један пројекат Музеја. Захваљујем и нашим пријатељима из Ботевграда, нашим партнерима на овом значајном пројекту."

Представница бугарског града Ботевград Георгина Николова је пренела поздраве градоначелника Гаваљугова и честитала на завршетку пројекта, великом послу који су завршили и рушењу граница између две земље.

Сузана Ранђеловић, шеф основне делатности и идејни творац пројекта је у свом обраћању истакла да је размишљање о пројекту покренуто пре три године. Након успешне реализације нагласила је да је све чланове пројектног тима водила снажна визија и да је иста била велики изазов, те додала да су успели да одговоре на потребе грађана и да промовишу туристички потенцијал Лесковца.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија